David Cajthaml vystavuje v Letohrádku Hvězda

24. duben 2012

Památník národního písemnictví otevřel ve středu 4. dubna v členitém prostoru prvního patra Letohrádku Hvězda v Oboře Hvězda v Praze 6 výstavu obrazů, kreseb, grafik a objektů třiapadesátiletého malíře, grafika, kreslíře, scénografa, autora literárních textů a spoluzakladatele kapely Dekadent Fabrik – Davida Cajthamla.

David Cajthaml vystudoval scénografii na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u profesora Josefa Svobody a jeho tvorba se vyznačuje neobyčejně širokým tematickým a žánrovým obsahem. Jsou v ní netradičně propojeny prvky symbolismu, dekadence a surrealismu, velkou roli v jeho práci hrají snové představy. Vedle velkoformátových deníkových obrazů, automatických maleb, kreseb a koláží najdeme na výstavě i kresby k autorským knihám Mořská dívka a Lesní kresby.

A protože dal David Cajthaml své výstavě dlouhý, poetický název „Dým v místnosti zahaluje nahé tóny“, zeptal se ho Karel Oujezdský nejdříve, zda se jedná o citát z jeho vlastních textů.

Výstavu Davida Cajthamla nazvanou „Dým v místnosti zahaluje nahé tóny“ si můžete v Letohrádku hvězda v Oboře Hvězda v Praze 6 prohlédnout až do 20. května.

Spustit audio