Dario Fo: Isabella, tři karavely a podfukář. Jak to bylo s objevem Ameriky doopravdy

6. srpen 2022

Komedie nositele Nobelovy ceny za literaturu prozradí to, co v učebnicích nenajdete. V roli slavného mořeplavce, od jehož první zámořské výpravy uplynulo 3. srpna 530 let, uslyšíte Jiřího Vyorálka. Dále účinkují Václav Neužil, Klára Oltová, Viktor Preiss a další. Premiéru najdete on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a režie: Vít Vencl
Osoby a obsazení: komentář (Petr Stach), Kolumbus (Jiří Vyorálek), Isabella (Klára Oltová), Ferdinand (Václav Neužil), první rada (Viktor Preiss), druhý rada (Kamil Halbich), Quintanilla (Lukáš Příkazký), Jana Šílená (Eva Hacurová), kpt. Pinzon (Robert Mikluš), Diego (Hanuš Bor), námořník (Ladislav Hampl), dívka (Hana Marie Maroušková) a mnich (Radovan Klučka)
Dramaturgie: Martin Velíšek
Překlad: Zdeněk Digrin, Jaroslava Bílková
Zvuk: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Stanislav Abrahám
Hudba: Stanislav Abrahám
Premiéra: 6. 8. 2022

„Vybral jsem si historickou postavu, která byla ve školních učebnicích dějepisu nabalzamována coby hrdina, zatímco ve skutečnosti to byl intelektuál, který se snažil zuby nehty držet nad vodou v nepřehledném systému mocenských mechanismů, pokoušel se hrát hry s královnou a králem a mazaně vzdorovat nejrůznějším mocenským figurkám, aby nakonec skončil jako ubožák,“ napsal o svém záměru italský herec, výtvarník, dramatik a režisér Dario Fo. A přesně takový Kolumbus v jeho komedii je. Posedlý svou myšlenkou, která mu má otevřít cestu ke slávě a hlavně bohatství. Na této cestě je ochoten použít všech prostředků, fint, podvůdků a podvodů. Ukazuje se, že jeho plán – víc než mořské proudy, bouře, kurděje a námořnické vzpoury – ohrožují intriky neschopných a zvůle mocných.

Hra byla poprvé uvedena v Teatro Odeon v Miláně dne 6. září 1963 v inscenaci, kterou Fo režíroval a sám hrál roli Kolumba. Později, v květnu 1977, byla také vysílána na RAI 2.

Humor Daria Fo vycházel z tradic commedie dell'arte. Zároveň byl politicky angažovaný a často provokativní. Nobelovu cenu za literaturu v roce 1997 obdržel jako „dědic středověkých kejklířů, který pranýřuje moc a obnovuje hodnoty utlačovaných“.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.