Dánská firma LEGO rozšíří továrnu v Kladně. Počet zaměstnanců zvýší o polovinu

18. červen 2013

Dánská rodinná firma LEGO sídlí v Kladně od roku 2000. Postupně se rozšiřuje, ale s největší investicí začne letos. Kladenskou továrnu chce během následujících let rozšířit o třicet procent, tedy padesát tisíc metrů čtverečních. Zakázku za více než jednu a půl miliardu korun bude firmě administrovat agentura CzechInvest, ministerstvo průmyslu a obchodu ji pak české vládě navrhne jako strategickou investici.

Kladno je největší lokalita v rámci Česka, ve které LEGO působí. Má tu továrnu a jak říká prezident zdejší pobočky, jsou tu spokojení, protože v Kladně jsou ve středu Evropy a mají to blízko na všechny trhy.

Navíc prý cítí podporu od okolních obcí a měst, ale i od českého státu, pro který by LEGO mohlo být strategickým partnerem.

V Kladně se firma chystá během čtyř až pěti let vybudovat sedm nových budov, a to pět výrobních hal, manuální sklad a jeden plně automatizovaný sklad. Bude to vlastně zrcadlově totéž, co dnes v areálu mají.

LEGO je významný zaměstnavatelem v Kladenském regionu, až 95 procent z kmenových zaměstnanců firmy je z Kladna a okolních obcí. Pracují tu dokonce i celé rodiny. Díky dalšímu rozšíření bude LEGO nabírat asi osm set nových zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že kmenových zaměstnanců má v současné době asi 1700, tak se kapacita zaměstnanců zvýší zhruba o polovinu.

Firma bude nabírat zaměstnance různých profesí i stupně vzdělání. Od vysokoškolsky vzdělaných inženýrů vývoje přes technické profese, hodinově placené pracovníky ve výrobě nových strojů až po baliče, kteří mohou mít i základní vzdělání.

Nové zaměstnance začne firma nabírat v horizontu čtyř až pěti let, kdy má být celý projekt dokončen. Firma ale zaměstnance nabírá průběžně, každý rok zhruba 200 až 300 lidí. Výroba ve firmě jede na tři směny a to včetně víkendů, které jsou vhodné třeba pro maminky s dětmi.

Spustit audio