Daniela Fischerová: Čeho se bojí Mistr

7. září 2017
Hra pro tento večer

Drama člověka, který, ač chtěl zůstat stranou válečných hrůz, nedokázal uprostřed rozpoutaného násilí být jen divákem. On-line k poslechu do středy 13. září 2017.

Ve čtvrteční hře pro tento večer se ještě jednou vracíme k osobnosti nedávno zesnulého herce Vladimíra Brabce. Během minulých dní se obšírně rozebíralo jeho účinkování v seriálu Třicet případů majora Zemana, zmíněny byly jeho úspěšné divadelní role. Opomenuto nebylo, že Brabcův hlas máme pevně spojený s tvářemi jeho zahraničních kolegů Jacka Lemmona, Rogera Moora nebo Seana Conneryho.

Tradičně stranou zůstaly jeho rozhlasové role. A to i přesto, že hned jednou ze svých prvních spoluprací, a sice postavou  Járýnka z Aškenázyho Bylo to na váš účet, se podílel na jedné z nejlepších českých rozhlasových inscenacích. Z dalších rolí připomeňme Divadelního krále v Hamletovi, inženýra Fabryho v Čapkově R.U.R., Duvala v Nezvalově Manon Lescaut, psychiatra v černé komedii To by se psychiatrovi stát nemělo, doktora ve Vlčí jámě Jarmily Glazarové, titulní roli v Čapkově Loupežníkovi, ředitele varieté Lotrova z Mistra a Markéty Michaila Bulgakova, Josefa Hrdinu ve hře Jana Vedrala Delfy aneb Rozhlasový spotřební Oidipús. Vytvořil inspektora Janviéra v případech komisaře Maigreta, ale také se podílel na rekonstrukci Burianovy Vojny z roku 1967.

Vladimíra Brabce si připomínáme inscenací hry Daniely Fischerové Čeho se bojí Mistr. Děj nás zavede do období Druhé světové války. Vladimír Brabec hraje emeritního operetního režiséra, který se nastěhuje do bytu po zemřelém psychiatrovi. Ač se jinak snaží naprosto izolovat od světa venku, jeho divadelní naturel mu nedovolí nereagovat na telefonáty určené původnímu nájemníkovi. Touto rolí se nechá příliš unést a nakonec nedokáže zůstat pouhým divákem.

Přestože se jedná o autorčinu rozhlasovou prvotinu (napsala ji už v roce 1978), vzhledem k politickým poměrům se hra dočkala realizace až v roce 1990, kdy ji natočil režisér Josef Červinka.

Osoby a obsazení: Mistr (Vladimír Brabec), Anděla (Zdenka Hadrbolcová), Hoch (Jiří Ornest), Bucek (Ladislav Potměšil), jeho kolega (Miroslav Středa), Dáma (Eva Klepáčová), dále účinkuje (Miloš Hlavica), dále účinkují: Jindřich Narenta, Jaroslava Drmlová, Ladislav Brothánek a Josef Červinka

Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Josef Červinka

Natočeno v roce 1990.

autoři: Josef Hlavnička , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.