Daniel Špinar nastupuje do vedení činohry Národního divadla, bude i režírovat

24. únor 2015

Klasika, současná dramatika i úplně nové tituly, taková bude nadcházející sezona Národního divadla. Naše největší divadelní scéna své plány chystá s dlouhým předstihem. Proto už dnes její vedení oznámilo, co nabídne v sezoně 2015/2016. Největší novinkou nadcházející sezony je určitě nové vedení činohry. Na pozici uměleckého šéfa nastupuje Daniel Špinar a spolu s ním přijdou i další změny.

Divák asi nejvýrazněji pocítí změny v souboru Národního divadla. Jako každý umělecký šéf přizpůsobuje i Daniel Špinar herecký soubor svým představám a potřebám. Někteří herci tedy divadlo opustí, jako třeba Miluše Šplechtová nebo Hana Igonda Ševčíková.

Naopak si ale nový umělecký šéf řadu herců přivede. Často jsou to lidé, kteří s ním už spolupracovali.

Nejvýraznějším jménem je asi Patrik Děrgel, který v posledních dnech znovu zazářil, když získal nominaci na Cenu Thálie za roli Hamleta právě ve Špinarově režii. Do Národního divadla přejde z pražského Švandova divadla.

I další posila, Tereza Vilišová, si zahrála titulní roli ve Špinarově inscenaci, kde ztvárnila Annu Kareninu v brněnské Redutě. Pavlína Štorková zase v kladenském divadle v režii nového uměleckého šéfa Národního divadla hrála Marii Antoinettu. Kromě nich do souboru přejde také Lucie Juřičková, Lucie Polišenská nebo Pavel Batěk.

Kromě Špinara přijdou i další režiséři

Daniel Špinar nebude jen uměleckým šéfem, ale také režisérem. V následující sezoně chce režírovat opravdovou divadelní klasiku. Příští rok touto dobou bude mít premiéru jeho inscenace hry Vítězslava Nezvala Manon Lescaut a uvede také Shakespearův Sen čarovné noci.

Na Nové scéně, která by se měla zabývat současnou tvorbou mladých umělců, pak zrežíruje hru německé autorky Anji Hillingové nazvanou Spolu/sami. Kromě Daniela Špinara se v příští sezoně v Národním divadle objeví i další výrazné režijní osobnosti.

Režírovat tam bude třeba Jan Nebeský, Jiří Havelka nebo Petra Tejnorová. Premiér, ať už činoherních nebo operních a baletních, bude celkem jednadvacet.

Spustit audio