Daniel Matej: Tradice se nedá popřít. Ale je nezdravé na ní ulpívat

25. leden 2017

Šíření nové hudby považuje skladatel Daniel Matej za svůj životní úkol. A protože hudba potřebuje nepředsudečné, zvídavé publikum, rozhodl se takové na Slovensku vychovat.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Na Pedagogické fakultě Univerzity Komenského se docent Matej věnuje výuce budoucích učitelů uměleckých i základních škol, kteří mohou následně vést děti k větší otevřenosti k současné hudbě. Učí intenzivně a se zaujetím, které prolamuje ledy. Studoval na bratislavské VŠMU, v Paříži a na Královské konzervatoři v Haagu u Louise Andriessena. Zásadní vliv na jeho vývoj měl Milan Adamčiak, zakladatelská osobnost nové slovenské hudby, o kterém jsme ve vysílání mluvili přesně v době, kdy měl v Bratislavě pohřeb.

Tvrdit, že uvádíme současnou hudbu, když hrajeme Mesiaenovu skladbu z roku 1956 je absurdní. Mesiaen či Bartók už přece dávno patří ke klasikům, kteří do evropské hudby přispěli stejně významně jako Bach, Mozart nebo Beethoven.

Na koncertní scénu vstoupil Daniel Matej se svým legendárním Veni ensemblem, který založil koncem 80. let jako slovenský protějšek pražského Agonu. Oba soubory se zaměřily na americkou a evropskou hudební avantgardu a na interpretaci nejsoučasnější hudby, kterou tehdy mladí skladatelé v Československu pro tyto soubory komponovali. V roce 1990 začal pořádat v Bratislavě mezinárodní festival Večery nové hudby, na který krátce před smrtí přijel z Ameriky také John Cage.

Své kompoziční vize realizuje i v dalších souborech jako Vapori del Cuore nebo Don@u.com. Je pravidelným hostem evropských festivalů současné hudby. Originalita skladatele 21. století spočívá podle něj spíše v jedinečném řešení, než v novém nápadu. Ve svých skladbách pracuje se zvuky, s nimiž se denně setkáváme. A jak říká, tvoří z pocitu divoké radosti. Dokáže sejít z hlavní cesty, najít staré nepoužívané věci a objevit krásu i v syrovém, rozbitém a poškrábaném haraburdí, napsal skladatel Martin Burlas.

Tradici se neumíme vyhnout, je naší součástí, nedá se popřít stejně jako genofond. A je správné si uvědomit, že nás tradice formuje. Nezdravé je na ní ulpívat. Na Slovensku i v Čechách je tradicionalizmus stále poměrně rozšířený. Uzavíráme se do svých vzorců a odmítáme nové cesty. Většina společnosti uniká do minulosti.

Komunikativní povaha a schopnost spojovat lidi kvalifikuje Daniela Mateje do pozic organizátora a inspirátora. Je osobností, která přirozeně proměňuje každé prostředí, ve kterém se ocitne. K jeho 50. narozeninám mu několik desítek skladatelů ze Slovenska a dalších evropských zemí zkomponovalo drobné příležitostné skladby. Koncert Happy Birthday, Daniel jsme vysílali v záznamu z Velkého studia Slovenského rozhlasu před dvěma lety také na stanici Vltava.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio