Dana Drábová: Stavba nového jaderného bloku pouze v režii ČEZu je naivní

Jak dosáhnout toho, aby se stavba nového jaderného bloku v Česku začala posouvat kupředu? Klíčové je rozhodnutí o tom, kdo výstavbu zaplatí. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to připomíná šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová s tím, že takové rozhodnutí je neustále odsouváno.

„Rozhodnutí je zatíženo vysokou mírou pravděpodobnosti pro ty, kdo budou rozhodovat, že na základě dnešního stavu světa a znalostí věcí rozhodnou chybně,“ nastiňuje.

Ale představa, že stavba nového jaderného bloku se odehraje v režii ČEZu bez vstupu státu, je podle ní naivní – všude ve světě, a to i ve Spojených státech, stát do takových projektů vstupuje.

„Jaderný průmysl je natolik strategická záležitost, že dnešní komplikovaný svět nutně předpokládá nějaký vstup státu, ať už formou garance nebo přímého financování,“ dodává.

Na to, aby nový jaderný blok byl v Česku připraven v roce 2035, máme už nyní dva roky zpoždění
Dana Drábová

Na výstavbu nového bloku by měli být osloveni všichni, kteří projevili zájem se případného tendru účastnit. Nelze také zapomenout na geopolitické otázky, které do celé záležitosti nepochybně budou vstupovat.

„Budou do toho vstupovat i takové věci, jako je cesta českých vrcholných politiků na výsluní zájmu potenciálních zemí, odkud ti dodavatelé mohou pocházet. To skutečně otevírá dveře například do Bílého domu,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio