Dan Hrubý: Z Pražských příběhů. Jaké osudy skrývala Malá Strana nebo Hradčany ve 20. století?

14. květen 2021

Co se dělo za zdmi Werichovy vily? Jak žila Eva Olmerová? Jak vznikla legendární skladba Muchomůrky bílé? Poslechněte si texty českého publicisty a spisovatele Dana Hrubého z jeho rozsáhlé knihy Pražské příběhy v podání výrazných hereckých osobností – Petry Špalkové, Petra Stacha a Jana Vlasáka.  

Vybrala a upravila: Klára Fleyberková
Účinkují: Petra Špalková, Petr Stach, Jan Vlasák
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2019

Dan Hrubý se narodil na pražském Starém Městě. A to je, možná překvapivě, jedna z nejpodstatnějších věcí, která se o něm dá říct. Minimálně v souvislosti s jeho literární kariérou. Vystudoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy, brzy začal psát do novin a v 90. letech nastoupil do týdeníku Reflex, kde působí i dnes.

Jeho hlavní vášní je ale právě stará Praha, o níž napsal už řadu reportáží a tři macaté knihy nazvané Pražské příběhy (Na cestě Malou Stranou – Cesta na Hradčany, Nový Svět a zpátky na Malou Stranu – Z Malostranských zákoutí až do Jiného Světa). Právě z nich teď vybíráme pro odpolední vltavskou Povídku.

03738876.jpeg

Každý dům a každá klenba byly na Malé Straně nebo Hradčanech tisíckrát popsány, ale co se v tom kterém domě odehrálo před třiceti, čtyřiceti nebo dokonce osmdesáti či sto lety, to si nikdo nepamatuje.
Dan Hrubý

Co se dělo za zdmi Werichovy vily? Jak žila Eva Olmerová? Jak vznikla legendární skladba Muchomůrky bílé? Pět půlhodin zavede posluchače do různých dob a různých zákoutí hlavního města a kdesi na pomezí dokumentu, reportáže a prózy se setká několik výrazných hereckých osobností pod vedením režisérky Markéty Jahodové.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.