Dan Bárta: Nevinnosti světa II. Poslechněte si druhou sérii vltavského podcastu

Dan Bárta nikoli zpívající, nýbrž píšící a čtoucí. Tak se představil v podcastu Nevinnosti světa. V pěti půlhodinkách vyprávěl o cestování, o focení vážek, o světě a o tom, co v něm viděl a cítil. A protože toho viděl a cítil opravdu dost, zrodila se úplně nová pětice povídek. Už podruhé se tak můžete s Vltavou ponořit do hlubin ještě nevinného světa.

Texty a interpretace: Dan Bárta
Dramaturgie a režie: Klára Fleyberková
Zvuk: Filip Jelínek
Hudba: Filip Jelínek, Dan Bárta
Premiéra: 9. 12. 2021

Tentokrát bylo pro Bártu psaní o něco větší výzvou. Ne snad z nedostatku invence, to ne, spíš z nedostatku času. Covidová horská dráha se na chvíli ocitla v klidnějších pasážích jízdy, což mělo za následek stoupající počty koncertů. Ty zas měly za následek klesající množství prostoru pro soustředěné usednutí nad klávesnici počítače. Obrazy zasuté v hlavě mnohdy i dvacet let se však tiskly na sítnici s takovou intenzitou, až se nakonec probojovaly do textu.

Čtěte také

Konkrétně jsou to ty, které si Dan Bárta přivezl z Bornea, Nikaraguy, Mexika, Peru a ze Srí Lanky. Všude tam se pohyboval mezi roky 1997 a 2010, tedy v době, kdy se svět teprve posouval z analogového věku do toho digitálního. I tentokrát tím pádem zachycuje prostředí a situace s atmosférou, kterou dnes dost možná nenajdeme ani na oněch místech samotných.

„Já jsem chtěl v první řadě zpopularizovat cestování, ukázat ho jako jeden ze způsobů, jak se dozvědět něco o světě, jak se v něm aspoň trošku zorientovat, jak se zbavit některých hloupých předsudků, které člověku překážejí ve výhledu… Uvědomil jsem si u toho, jak důležité to bylo pro mě. A aniž bych to tak plánoval, když to tak po sobě čtu, zdá se mi, že se v posledku posluchač dozví i něco o mně,“ říká Bárta.

Dan Bárta: Nevinnosti světa II., Sri Lanka

Minimálně se ve druhé sérii Nevinností světa dozvíte, čím v Mexiku uplatit taxikáře, když nemáte peníze, jak přežít bouři v celkem malé loďce, jak se spíše neobrodit v centru duchovní obrody na Srí Lance, jak nejlépe otevřít plechovku indonéského Salka nebo jak těžké bylo pro Dana Bártu rozhodovat se mezi Biologií a Písní. A to není málo. Pak totiž budete vědět víc o světě. O tom našem i o tom nevinném.

Spustit audio