Dal jsem si pseudonym, protože jsem se bál, že doma je brácha a máma a táta, vzpomíná Ivan Kraus

„Na množství nehleďte,“ usmívá se spisovatel Ivan Kraus nad otázkou, kolik knih má na svém kontě. S Halinou Pawlowskou si povídal o svém psaní, o životě i rodině, která ho formovala.

Narodil se v roce 1939 těsně předtím, než přišli Němci, a z Československa odešel těsně potom, co přišli Rusové,“ představuje Halina Pawlowská ve zkratce život spisovatele Ivana Krause. Poté, co s manželkou emigroval do Francie, živili se jako loutkoherci a psaní šlo stranou: „Říkal jsem si: Přece se nebudu v psaní usmívat nad Husákem, když v té republice nežiju, a ani by to nebyl můj styl. Tak o čem budu psát tady, když tuhle zem neznám…?“

S pseudonymem jsem si šel na nervy

K psaní ho opět povzbudil Pavel Tigrid a Ivan Kraus začal přispívat do jeho exilového čtvrtletníku Svědectví. „Dal jsem si pseudonym – Viktor Vadim, protože jsem se bál, že doma je brácha a táta a máma. Ale jednoho dne už jsem si šel s tím pseudonymem na nervy, tak jsem ho zahodil a byl jsem opět Kraus,“ vzpomíná.

Co spojuje známého spisovatele, loutkoherce a scenáristu s oscarovým hercem Anthony Hopkinsem? Proč nezůstal u psaní písňových textů? A jaký vztah má s bratrem Janem Krausem? Poslechněte si záznam celého rozhovoru Haliny Pawlowské s Ivanem Krausem ze záznamu.

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio

Související