Dagmar Misařová, rozhlasová redaktorka a dokumentaristka

23. říjen 2015

Její pořady znají rozhlasoví posluchači u nás i v zahraničí. S rozhlasovým mikrofonem se přátelí i pře více než čtyři desetiletí.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Život je pro ni místem setkání, při nichž se nemá člověk vyhýbat ani bolestným věcem. Utužují nás a posouvají dál. Kde čerpá inspiraci pro své autorské dokumenty? Proč zůstala médiím tak dlouho věrná, i když je tolikrát opustila?

Dagmar Misařová, rozhlasová publicistka, dokumentaristka, moderátorka, redaktorka, narozená v Ostravě v roce 1955, patřičně pyšná na své rodné město. Po absolutoriu Pedagogické fakulty v Ostravě pracovala rok v Rozhlase po drátě, od roku 1979 v Československém rozhlase Ostrava v redakci zpravodajství, poté v redakci volné rozhlasové tvorby.

Paralelně se podílela na celostátním vysílání: Mikrofórum, na stanici Vltava pořadem Dveře dokořán (první slovesný stereopořad vyrobený v ostravském studiu), pravidelně spolupracuje na cyklických pořadech, připravuje autorsky tzv. velké dokumenty. Až do konce roku 2014 jsme ji mohli slyšet třikrát týdně v ostravském rozhlase v Apetýtu a v týdenním cyklu v pořadu Čítárna. A poslední tři roky také v Moravském roku (společné přímé dvouhodinové přenosy rozhlasových stanic Brno, Olomouc a Ostrava).

Její pořady byly mnohokrát oceněny v rozhlasových soutěžích: Žatva, Zlatý mikrofon, Prix Bohemia Radio. Třikrát obdržela Cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené za dokumenty Štěstí jménem Zuzanka, Balet na trůnech a časosběrný rozhlasový dokument Labutí sen o duši, který také reprezentoval Český rozhlas na Prix Italia 2009.

00993706.jpeg

V roce 2010 získala Hlavní cenu generálního ředitele Českého rozhlasu na přehlídce REPORT za pořad Lidé z kolonií vyprávějí své dějiny, který mapuje ve vzpomínkách pamětníků historii ostravských hornických kolonií. Její dokument o „rasismu naruby“ s talentovanou ostravskou romskou houslistkou Editou Bandyovou Kali me som kali byl vybrán Českým rozhlasem, aby reprezentoval ČR na soutěži IA WRT v New Yorku, otevřené dokumentaristické tvorbě žen z celého světa.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Michal Bureš
Spustit audio