Dagmar Lhotová jako malá vyráběla časopisy pro rodiče. Teď dostala Zlatou stuhu za celoživotní přínos dětské literatuře

25. duben 2018

Pohádka s trumpetou a bubínkem, Modrá pampeliška, Prázdniny teprve začínají, Bartolomějové, O zemi tam a jinde, Než přijdou Vánoce, Šťastnou cestu s ježkem Františkem, Příběhy kocoura Vavřince, Léto je tu pro děti – a spousta dalších.

To jsou tituly, které povstaly z pera věhlasné spisovatelky a redaktorky Dagmar Lhotové. A právě Dagmar Lhotová získala Zlatou stuhu 2018 za celoživotní přínos dětské literatuře. Ve vltavské víkendové Mozaice se při této příležitosti ohlížela za svou profesní cestou. A mimo jiné řekla, kde pořád a pořád bere novou inspiraci, nápady a fantazii.

Fantazie se podobá létání ve snu. Je to úžasný pocit, kdy můžete cokoliv a dostanete se kamkoliv.
Dagmar Lhotová

Dodává, že knihy, které napsala, jsou nejrůznějšího typu. Vystupují v nich děti i pohádkové bytosti. „Nikdy jsem ale nechtěla kouzlit. Kouzla přes kouzelnou hůlku, kdy se mávne, raz – dva, a stane se něco úžasného nebo se někdo objeví, tak to ne,“ vysvětluje spisovatelka.

První profesní zkušenosti získávala ve Státním nakladatelství dětské knihy. Svého času tu vycházelo i tři sta šedesát pět knih za rok. Jinými slovy: každý den jedna! „A jako redaktorka jsem je musela všechny číst,“ podotýká Lhotová.

Čtěte takéKocouru Vavřincovi je padesát

O pár let později, v Mateřídoušce, spoluvymyslela legendární Příběhy kocoura Vavřince. Populární dětský komiks, jeden z prvních u nás, vycházel pak celých deset let. Skončil jenom proto, že se paní Lhotová spolu se Zdeňkem Karlem Slabým, manželem a spoluautorem příběhů, stali politicky nepohodlnými. Nicméně stačilo vyjít ještě i pět – na svou dobu výpravných – knih s příběhy tak trochu namyšleného, leč podnikavého kocoura, fintivé fenky Otylky, rozumbrady – kozla Spytihněva a pořád snícího prasátka Mojmíra. Zdaleka nejen dětští čtenáři je hltají dodnes. Jistě i díky podílu ilustrátorky Věry Faltové.

Do síně slávy českého designu byl uveden pedagog, sklář a umělec Václav Cigler

Václav Cigler

Hledání cesty k sobě samému i k tomu, co ho přesahuje. To jsou hlavní celoživotní témata Václava Ciglera - sklářského vizionáře, umělce, designéra a pedagoga, kterého ocenila akademie cen Czech Grad Design 2017.

Sama Dagmar Lhotová přitom „vydávala“ svůj časopis už jako mladá holka, za války. Dělala ho pro rodiče, stejně jako samostatné knížečky, které si dokonce nechala vázat do plátěné vazby. „Ty časopisy vycházely, řečeno s uvozovkami, dva roky. Za války jsme nedostávali žádné kapesné, takže každá koruna od čtenářů byla projevem toho, že se práce moje a mého bratra líbila. Každý měsíc jsem vyrobila nové číslo. Kromě několika drobných příspěvků nebo ilustrací jsem přitom celý časopis udělala obsahově i výtvarně sama. Byla to skutečně velká obdoba mojí pozdější práce,“ vzpomíná čerstvá držitelka Zlaté stuhy za celoživotní přínos dětské literatuře.

Daniela Kolářová: Spojení herců a studentů může leccos dokázat

Daniela Kolářová

Alena z Noci na Karlštejně, Doubravka z Léta s kovbojem, paní Lavičková, která chce chalupu Na samotě u lesa nebo Kateřina z Takové normální rodinky – to všechno je Daniela Kolářová.

Jedno ze zatím posledních děl Dagmar Lhotové je půvabná pohádkově-realistická kniha O zemi Tam a Jinde. I tady se setkávají zmíněné dva světy, děti se skřítky a zvířátky, a všechno přitom působí naprosto přirozeně.

A ještě jeden významný počin Dagmar Lhotové. Jako redaktorka a autorka Mateřídoušky vymyslela dlouhodobý projekt, v jehož rámci vycházely malé pohádkové knížečky nejrůznějších autorů.

Děti si je chodily kupovat do trafiky nebo do knihoven, a střádaly si je jako přípravu k budoucí objemnější a obsahově těžší četbě. Sem tam se některý z rodičů ozval, že za korunu jsou drahé, ale když jsme jim vysvětlili, jak vznikají, kolik úsilí za nimi stojí a jaký mají pro děti význam, uklidnili se.
Dagmar Lhotová

A dovětek: vloni vydal Albatros výbor z těchto umělecky hodnotných a dětem přímo na míru šitých pohádek. Kniha s názvem Pohádková Mateřídouška rozhodně stojí za to. Stejně jako nedávné znovuvydání všech pěti knížek s Vavřincem (v jenom svazku) a ojedinělého CD Jiná hudba pro kocoura Vavřince. Tu ocení především milovníci alternativní muziky.

Spustit audio