Dabingový scénář je libretem emocí, říká dabingová režisérka Olga Walló

5. leden 2023

Dabingová režisérka mluví o tom, že se opakovaně snažila propagovat dabing jako terapeutickou a meditativní metodu, při které člověk přichází na to, jak vnímá.

Připravil: Jan Herget
Zvukový mistr: Jan Šrajer
Natočeno: 2022

Dabing mně pro každodenní můj život naučil vlastně všechno, co umím. Dabing je úžasná škola, úžasná. Opakovaně jsem se snažila ji propagovat jako skutečnou učební metodu a jako terapeutickou metodu a jako meditativní metodu. Prostě tam bychom si mohli povídat celé hodiny. Ale ten princip je velmi jednoduchý. Dabing, máme-li ho dělat poctivě, nás nutí se na krátkou chvíli úplně soustředit, pak zase povolit, protože člověk nemůže být soustředěný – vlákno dlouho napjaté praskne. Ale v tom okamžiku se zcela soustředit a vnímat, všemi smysly. Vnímat, co herec říká, jak se u toho tváří, jak dýchá. Ale nejen to. Tam se naučíte především sám o sobě, jak vnímáte. Protože dva lidé nevnímají stejně,“ vysvětluje Olga Walló v podcastu Momenty.

Momenty. Poslechněte si rozhovory s osobnostmi českého kulturního života ve vltavském podcastu.

Výběr silných momentů ze setkání s osobnostmi přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co prožili, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje.

6. 1. Jiří Štěpnička

Podcasty Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

autor: jht
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.