DAB+ multiplex Voralpenland z nového bavorského vysílače Neuötting

7. leden 2022

Bavorská regionální rozhlasová síť Voralpenland (podhůří Alp) se koncem loňského roku rozšířila o nový vysílač Neuötting. Multiplex šíří signál z nové kóty výkonem 6,7 kW ve vertikální polarizaci. Nový vysílač je určen zejména pro oblast okresu Altötting a jeho široké okolí.

V současné době je možné rozhlasovou síť, která je v provozu od roku 2019, naladit již z deseti vysílačů. Díky použitému kanálu 7A je dálkový příjem tohoto multiplexu na většině území Čech nemožný. Dochází ke kolizi s programovou nabídkou operátora RTI cz. Na kanálu 7A funguje například i jeho západočeský vysílač Javorník. Přibližně 1,14 milionů obyvatel Bavorska má zajištěn indoor příjem multiplexu, tedy uvnitř budov.

V současné době může přibližně 89,5 % obyvatel alpských regionů přijímat DAB+ v budovách a přibližně 97,3 % na svých mobilních zařízeních (například v autorádiu). Regionální síť pro podhůří Alp (Voralpenland) v současnosti zahrnuje rozhlasové stanice Alpin FM, Arabella Bayern, Bayernwelle SüdOst, Radio Alpenwelle, Radio BUH, Radio Charivari Rosenheim, Radio Galaxy Rosenheim, Radio ISW a Radio Oberland.

autor: lukpo
Spustit audio

Související