Czeching: podruhé vyvážíme českou hudbu za hranice

25. srpen 2014

Buďte u toho s námi! Odborná šestičlenná porota bude debatovat, nominovat a hlasovat. Kapela bude nahrávat a my pošleme vítěznou skladbu, která má šanci uspět v zahraničí, do Evropy. Vše zaznamenáme a odvysíláme v Čajovně!

Czeching je pokračováním loňského projektu Přestřelka Speciál (Shoot-Out-Special Edition), v němž jsme v průběhu deseti měsíců hledali nejnadějnější současnou českou nemainstreamovou skladbu pro export. Vítězné kapele, která vzešla z nominací a bodování hudebních publicistů a dramaturgů, promotérů a vydavatelů, jsme umožnili nahrát tuto “nejnadějnější” a tři další skladby v hudebním studiu Českého rozhlasu a poté jsme je rozeslali do evropských rozhlasů sdružených v síti EBU (European Broadcasting Union).

Projekt vnímáme jako dlouhodobější snahu o podporu současné české nemainstreamové hudby směřující za hranice. V roce 2013 pomohla Přestřelka Speciál v hudební cestě za hranice českému projektu Sáry Vondráškové Never Sol. Jejich nahrávka vzbudila zájem v rozhlasech v Rakousku, Dánsku, Německu, ve Francii, ve Švédsku a na Slovensku.

I letos hledáme českou skladbu, kterou pošleme za hranice. Ve vysílání Českého rozhlasu Vltava budete moci sledovat její cestu od 3. září 2014 od 19 hodin, kdy v pořadu Čajovna odvysíláme první díl Czechingu.

K jakým změnám letos dochází:

- změnili jsme název: Přestřelka Speciál je mrtvá, ať žije (nový název) Czeching!- přizvali jsme novou sestavu odborníků a poroty, která bude letos nominovat skladby, jež mají velkou šanci uspět v zahraničí- zúžili jsme zaměření letošního ročníku – pro tento rok mohou být nominovány pouze skladby kapel. Vítězná kapela tak bude moci plně využít potenciál nahrávacího hudebního studia Českého rozhlasu.

Co zůstává beze změn:

- i letos chceme poslat jednu talentovanou českou kapelu do světa (do evropských rozhlasů), a přispět tak k její hudební cestě za hranice- do ankety by měli odborníci nominovat skladby, které prozatím neprorazily do zahraničí a nezaznamenaly tam doposud zásadní ohlasy- ve vysílání Čajovny uslyšíte celkem čtyři hodinové pořady, v nichž zaznamenáme průběh celého projektu. Dvouhodinové ohlédnutí za Czechingem 2014 odvysíláme na Českém rozhlase Vltava v rámci pořadu Páteční večer.

Hosté a porota Czechingu 2014:

Jana Grygarová (dříve Kačurová) aka Apačka - spouzakladatelka, do konce roku 2013 šéfredaktorka a nyní senior editor tištěného hudebního časopisu Full Moon, členka Rady ceny Vinyla, promotérka koncertů pod hlavičkou kolektivu Keep Your Eyes Open, moderátorka a autorka rádiových pořadů, fanynka fotbalového klubu Arsenal, arabských zemí a dobrého kafe

Pavel Kučera - přispěvatel kulturních rubrik nejvýznamnějších periodik v Česku, tvůrce televizních i rádiových hudebních pořadů, momentálně externí redaktor týdeníku Reflex a jeden ze zakladatelů a člen poroty Cen české hudební kritiky Apollo a rovněž člen poroty hudebních cen Vinyla v roce 2013, návštěvník klubu Nudný otec na pražské Letné.

Libor Lisý - manažer v hudební oblasti, rádiový moderátor, v roli hudebního publicisty prošel prakticky celou poslední dekádu minulého století různými tištěnými periodiky, má četné zkušenosti s vyhledáváním nových talentových umělců. Od roku 2000 spolupracoval s hudebním vydavatelstvím EMI, které je v současnosti svázáno s Warner Music.

Bára Šubrtová - hudební dramaturgyně festivalu United Island, oživujícího pražské ostrovy, na jehož organizaci se podílí už od roku 2009, promotérka koncertní sérii Exit music. Ráda relaxuje při djingu pod přezdívkou Miss B, v zimě se mění ve vášnivou snowboarderku a nepohrdne dobrou sci-fi.

Pavel Turek - hudební publicista, spolupracoval s kulturní redakcí Aktuálně.cz, od roku 2009 je autorem časopisu Respekt, píše převážně články o hudbě, byl členem poroty hudebních cen Vinyla v roce 2013. Baví ho fotografie – obor, který vystudoval na FAMU.

Tomáš Zdeněk aka Lorenzo – provozovatel a hudební dramaturg pražského klubu Cross, který nabízí skutečnou kříženinu kultur, žánrů a přístupů a kde vystupují kapely a djs z celého světa

Vysílání Czechingu v Čajovně:

Czeching 1. díl: středa 3. září od 19 hodin

Debata u kulatého stolu o vývozu české hudby do zahraničí

Hudební publicisté, promotéři, hudební dramaturgové klubů i festivalů a členové odborných hudebních porot budou debatovat o úspěchu české nemainstreamové hudby v zahraničí, o překážkách i pobídkách, které mohou ovlivnit, zda se český nemainstreamový talent posune dál za hranice. Hosty 1. dílu Czechingu budou Jana Grygarová (Apačka), Pavel Kučera, Libor Lisý, Bára Šubrtová, Pavel Turek, Tomáš Zdeněk (Lorenzo).

Czeching 2. díl: středa 1. října od 19 hodin

Anketa o nejnadějnější současnou českou nemainstreamovou skladbu pro export

Členové odborné poroty nominují, představí, zhodnotí a obodují ve vysílání skladby českých kapel a projektů, které podle nich mají v současnosti velkou šanci uspět v zahraničí. Na závěr bude vyhlášena vítězná anketní skladba. Hosty 2. dílu Czechingu budou opět Jana Grygarová (Apačka), Pavel Kučera, Libor Lisý, Bára Šubrtová, Pavel Turek, Tomáš Zdeněk (Lorenzo).

Czeching 3. díl: středa 5. listopadu od 19 hodin

Vítěz hostem Czechingu

Autor a interpret nejnadějnější české exportní skladby bude hostem 3. dílu Czechingu.

Czeching 4. díl: středa 3. prosince od 19 hodin

Čerstvou nahrávku skladeb posíláme do evropských rozhlasů

S vítěznou kapelou nahrajeme čtyři skladby v karlínském hudebním studiu Českého rozhlasu a následně je rozešleme do evropských rozhlasů sdružených v síti EBU. Vy je uslyšíte v Čajovně ve vysílání 4. dílu Czechingu.

Připravili a moderují Ajva a Stano.

HLASUJTE V ANKETĚ "VOTE FOR YOUR FAVOURITE CZECH SONG"!

Chceme znát i váš názor! Kterou z nominovaných skladeb byste rádi poslali za hranice? Hlasujte už teď v anketě VOTE FOR YOUR FAVOURITE CZECH SONG a 1. října si ve vysílání porovnejte svůj vkus s odbornou porotou!

Více informací najdete na webu projektu Czeching.

autor: Ajva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.