Czeching (3. díl): and the winner is …Wild Tides! Bude to drsnej rozhovor?

5. listopad 2014

Wild Tides nahrávají v karlínském hudebním studiu Českého rozhlasu! 5. listopadu je tam navštívíme, mezi skladbami si s nimi sedneme a mezi kabely odvysíláme s vítězem Czechingu 2014 rozhovor. Že prej je s nimi těžký udělat rozhovor, že prej neradi dostávají otázky, které běžně moderátoři při rozhovorech kladou, že prej se zapotíme. No, tak uvidíme…. Zeptáme se na jejich ambice v zahraničí, ale taky na to, proč nezkoušejí a zda jsou „ryze koncertní kapela“, i na aktuální nahrávání v Karlíně a na to, proč mají rádi „bordel zvuk“.

Budou u toho Kuba, Vegy, Míša (všichni Wild Tides) a moderátoři Ajva a Stano. Ale taky hudební publicista Pavel Turek, který nominoval vítěznou skladbu Wild Tides “Longing” do ankety O nejnadějnější současnou českou nemainstreamovou skladbu pro export v Czechingu 2014, a ta získala od poroty vítězných 31 bodů. Jestli nevíte, proč Pavel vybral zrovna takto (dobře), poslechněte si jeho zdůvodnění.

CZECHING

Czeching každoročně od září do prosince ve čtyřech hodinových vysíláních hodnotí aktuální české hudební šance na evropské a světové hudební scéně za účasti šestice renomovaných odborníků. Ti následně nominují šest kapel či hudebních projektů, splňujících následující kritéria: mělo by se jednat o jména stojící mimo hlavní hudební proud, která doposud nezaznamenala výraznější úspěch v zahraničí a jejichž produkce má šanci zaujmout i zahraniční posluchače. Vítězi klání pak Český rozhlas nabídne pořízení profesionální nahrávky v karlínských nahrávacích studiích. Výsledek této recording session současně obdrží i rádia sdružená v Evropské vysílací unii (European Broadcasting Union). Už podruhé jsme pátrali po neoposlouchaném českém hudebním talentu, který má šanci oslovit posluchače evropských rozhlasových stanic. A opět ho našli! Zatímco loni hudebně-exportní podnik ještě pod původním názvem Přestřelka Speciál vyslal do evropského éteru melancholickou dívčí dvojici Never Sol, letos se projekt překřtil na Czeching, aktuální česká hudební naděje je mnohem nabušenější a jmenuje se Wild Tides.

Více o Czechingu, porotě a nominovaných skladbách letošního ročníku

03235690.jpeg

WILD TIDES

První kroky jménem Wild Tides udělal kolem roku 2011 zpěvák a kytarista Jakub Kaifosz sám, když se najednou ocitl bez kapely, zato s poměrně jasnou hudební vizí. Nahrál úplně sólo dvě skladby, pověsil je na web s inzerátem, že hledá spoluhráče do kapely, a odjel na líbánky. Kupodivu brzy na to přišla odpověď od Michala, který hraje na bicí, že je připraven do toho jít. Naopak s Vegym, který vedle WT stíhá ještě několik dalších kapel, se Jakub znal od šestnácti. A přestože se do té doby nijak zvlášť nemuseli, vytížený kytarista na nabídku kývl. Na jedné zkoušce se mihla i basistka, ale poté, co se už neukázala, trojice usoudila, že takhle jejich hudba vlastně zní v pořádku a půjde to i bez regulérní baskytary.

Za poměrně krátkou dobu Wild Tides odehráli úctyhodný počet koncertů v České republice, na Slovensku, v Holandsku a Německu. Přestože si dávají se studiovými nahrávkami hodně záležet (dvě EP, jeden singl a loňské debutové album „Hung Loose“), stěžejním důvodem existence kapely je živé hraní, díky kterému se utěšeně rozrůstá i okruh fanoušků. Pódium navíc neslouží pouze k interakci s publikem, ale jakkoli absurdně to zní, tak trochu supluje i zkušebnu. „My když s Michalem děláme nějakou písničku, chceme to mít především co nejdřív z krku, což už teď vlastně dospělo do takovýho extrému, že nezkoušíme vůbec, a ty písničky, který jsme třeba dodělali až ve studiu, hrajem všichni spolu poprvý vlastně až naživo. Chudák Vegy, ten se k těm songům někdy dostane i tak, že mu nahraju ´tutorial´ nasucho na kytaru na webkameru a pošlu mu to mailem a on si z toho pak už něco vykouzlí a je to. My prostě holt neumíme zkoušet, my umíme hrát koncerty,“ vysvětluje Jakub a možná tím i odpovídá na otázku, kde se v téhle české partě bere ta samozřejmá autentická energie.

Při příležitosti vysílání 3. dílu Czechingu vypouštíme ven taky unplugged s Wild Tides, Pájou a houskou se šunkou, který jsme natočili v Karlíně kousek od Českého rozhlasu. Tady je pro vás!

A CO BUDE DÁL?

3. prosince 2014 vyvrcholí letošní Czeching vysíláním, v němž zazní čerstvá nahrávka pěti skladeb Wild Tides, kterou natočili v Českém rozhlase v karlínském hudebním studiu A. Nabídneme taky peprné komentáře ke skladbám i k jejich nahrávání od hudebních režisérů Jirky Šimka a Martina Přikryla, kteří s Wild Tides strávili ve studiu celkem 14 frekvencí, tzn. průběžně asi dva týdny. Zajímat by vás mohlo taky hodnocení nahrávky od zahraničních hudebních odborníků – bez eufemismů vám je řeknou Laurent Marceau (manažer sekce Eurosonic, která v rámci EBU zaštiťuje veřejnoprávní stanice pro mladé a spolupracuje se stejnojmenným festivalem), Jan Sneum (Dánský rozhlas, předseda skupiny Eurosonic) a Hervé Riesen (Radio France) a doplní taky hodnocení dalších nominovaných skladeb letošního Czechingu. Kdo byl jejich favorit? A koho jste v anketě Vote For Your Favourite Czech Song poslali do Evropy vy? To všechno se dozvíte 3. prosince od 19 hodin ve vysílání 4. dílu Czechingu 2014.

HLASUJTE V ANKETĚ "VOTE FOR YOUR FAVOURITE CZECH SONG"!

Ještě stále máte šanci hlasovat, kterou z nominovaných skladeb byste rádi poslali za hranice vy! Hlasujte až do 25. listopadu zde!

Více informací najdete na webu projektu Czeching.

CZECHING NA SOUNDCLOUDU

autoři: Ajva , Stano
Spustit audio