Czeching 2017 představuje naděje české scény a zve na showcase

24. srpen 2017

Původně diskuzní platforma Czeching se během několika let vyvinula v projekt, který pomáhá vybraným nadějím na cestě k zahraničním posluchačům i publiku. Seznamte se s letošními nominovanými.

Czeching se znovu hlásí o slovo. Během září představí Radio Wave ve svém vysílání i na webu pět nadějných kapel, které nominovali čeští hudební publicisté a publicistky nebo hudební dramaturgové. Společně s odborníky ze zahraničních rozhlasů napříč Evropou, jako je BBC, Radio France, FM4, Czwórka nebo Rai 2, budou následně hlasovat, aby vybrali projekt, který má podle nich největší šanci prorazit v zahraničí. Vítěz poté získá možnost nahrát EPčko ve studiu Českého rozhlasu a následně mu vyjde na vinylu. Zahraje si na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag, ale také ve dvou zahraničních klubech sítě Liveurope. Jejich hudba bude zařazena do hudební výměny Evropské vysílací unie, odkud čerpají rozhlasy z celé Evropy nahrávky do svého vysílání.

Letošní nominovaní

Do letošních nominací Czechingu se opět dostaly hudební projekty, které můžete znát i z vysílání Radia Wave: indie post-rocková kapela Cold Cold Nights, zpěvačka a producentka Zagami Jericho, producent a expert na syntezátory HRTL, producentské seskupení WLW8 a rock’n’rollový Lazer Viking.

Pro své favority můžete hlasovat i vy na webu Czechingu (rozhlas.cz/czeching). Vítěz posluchačského hlasování získá podporu na propagaci, možnost zahrát si na některé z akcí Radia Wave i zařazení nahrávek do hudební výměny Evropské vysílací unie.

Czeching Showcase – koncert i diskuzní program

Letošní ročník Czechingu vyvrcholí stejně jako vloni akcí Czeching Showcase, která se bude konat 27. září v garážích Českého rozhlasu. Ve večerním programu se zde představí na pódiu všech pět nominovaných. Přímo tam budou také vyhlášeni vítězové a na afterparty zahraje proslulá britská DJka Mary Anne Hobbs, výrazná postava hudební rozhlasové dramaturgie, známá svou podporou nových, progresivních hudebníků, jež představuje ve svém pořadu na stanici BBC.

Czeching Showcase 2016 vítězové

Odpolední diskuzní program bude letos bohatší a nabídne hned několik debat na téma hledání hudebních talentů i exportu interpretů. Hosty budou zahraniční i lokální odborníci z evropských rozhlasů, jako například Norbert Borzym z polského rádia pro mladé Czwórka nebo Mary Anne Hobbs z BBC. Promluví i zástupci hudebně exportních kanceláří – jmenovitě Julien Fournier z Wallonie-Bruxelles Musiques a Márton Náray, šéf české proexportní kanceláře Czech Music Office, která funguje oficiálně od letošního jara a celý diskuzní program podpořila.

V rámci odpoledního programu se bude konat také setkání mladých kapel s hudebními publicisty a zkušenými hudebníky s názvem Recenze osobně. Už nyní mohou kapely i producenti a producentky zaslat odkazy na své nahrávky na radiowave@rozhlas.cz. Během odpoledního programu Czeching Showcaseu dostanou zpětnou vazbu od novinářů a známých muzikantů z očí do očí.

Nebude to ale jen Czeching, kterým v září Radio Wave podpoří českou hudební scénu. Každý den naši hudební redaktoři okomentují jednu skladbu mladé české kapely. Nové desky ve studiu pokřtí v rámci Radio Wave Studio Sessions projekty Ventolin a Pandoo. Ve vysílání i na sociálních sítích budou představeny čtyři originální videoklipy – čtyři české písně přetlumočené do znakové řeči. Ve vysílání se objeví nové hudební podkresy od českých hudebníků.

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.