Czeching (2. díl): loni si zlato odnesl projekt Never Sol. Kdo letos?

1. říjen 2014

Ve středu 1. října 2014 najdeme nejnadějnější současnou nemainstreamovou skladbu pro export! Členové odborné poroty nominují, představí, zhodnotí a obodují ve vysílání skladby českých kapel, které podle nich mají v současnosti velkou šanci uspět v zahraničí. Po hodině vysílání budete vědět, kdo má zlato a poputuje do Evropy!

Czeching navazuje na loňský projekt Přestřelka Speciál (Shoot-Out-Special Edition), v němž jsme v průběhu deseti měsíců hledali naději současné české hudební alternativy pro export. Vítězné kapele, která vzešla z nominací a bodování hudebních publicistů a dramaturgů, promotérů a vydavatelů, jsme umožnili nahrát čtyři skladby v hudebním studiu Českého rozhlasu a poté jsme je rozeslali do evropských rozhlasů sdružených v síti EBU (European Broadcasting Union).

Projekt vnímáme jako dlouhodobější snahu o podporu současné české nemainstreamové hudby směřující za hranice. V roce 2013 pomohla Přestřelka Speciál v hudební cestě za hranice vítěznému českému projektu Sáry Vondráškové Never Sol. Jejich nahrávka vzbudila zájem v rozhlasech v Rakousku, Dánsku, Německu, ve Francii, ve Švédsku a na Slovensku.

Soutěžní anketa

V 1. díle Czechingu, který jsme odvysílali v rámci Čajovny 3. září, debatovali hosté o možnostech prosazení české hudby v zahraničí. Tentokrát každý z hostů (a zároveň členů poroty) po pečlivém uvážení vybral, přinese a pustí jednu skladbu, kterou nominuje do letošní ankety. Porotci veřejně skladby okomentují a zhodnotí a neveřejně každé z nich přidělí body od 1 do 6. Skladbě s nejvyšším počtem získaných bodů zatroubíme fanfáry a den poté jí voláme, že má zarezervovánu natáčení frekvenci v hudebním studiu Českého rozhlasu v Karlíně pro nahrání čtyř skladeb, které poté rozešleme do evropských rozhlasů v síti EBU.

Hosté a porota Czechingu 2014

Jana Grygarová (dříve Kačurová) aka Apačka - spouzakladatelka, do konce roku 2013 šéfredaktorka a nyní senior editor tištěného hudebního časopisu Full Moon, členka Rady ceny Vinyla, promotérka koncertů pod hlavičkou kolektivu Keep Your Eyes Open, moderátorka a autorka rádiových pořadů, fanynka fotbalového klubu Arsenal, arabských zemí a dobrého kafe

Pavel Kučera - přispěvatel kulturních rubrik nejvýznamnějších periodik v Česku, tvůrce televizních i rádiových hudebních pořadů, momentálně externí redaktor týdeníku Reflex a jeden ze zakladatelů a člen poroty Cen české hudební kritiky Apollo a rovněž člen poroty hudebních cen Vinyla v roce 2013, návštěvník klubu Nudný otec na pražské Letné

Libor Lisý - manažer v hudební oblasti, rádiový moderátor, v roli hudebního publicisty prošel prakticky celou poslední dekádu minulého století různými tištěnými periodiky, má četné zkušenosti s vyhledáváním nových talentových umělců. Od roku 2000 spolupracoval s hudebním vydavatelstvím EMI, které je v současnosti svázáno s Warner Music.

Bára Šubrtová - hudební dramaturgyně festivalu United Island, oživujícího pražské ostrovy, na jehož organizaci se podílí už od roku 2009, promotérka koncertní sérii Exit music. Ráda relaxuje při djingu pod přezdívkou Miss B, v zimě se mění ve vášnivou snowboarderku a nepohrdne dobrou sci-fi.

Pavel Turek - hudební publicista, spolupracoval s kulturní redakcí Aktuálně.cz, od roku 2009 je autorem časopisu Respekt, píše převážně články o hudbě, byl členem poroty hudebních cen Vinyla v roce 2013. Baví ho fotografie – obor, který vystudoval na FAMU.

Tomáš Zdeněk aka Lorenzo – provozovatel a hudební dramaturg pražského klubu Cross, který nabízí skutečnou kříženinu kultur, žánrů a přístupů a kde vystupují kapely a djs z celého světa

Připravili a uvádějí Ajva a Stano.

ČRo Vltava, 1. října od 19 hodin

HLASUJTE V ANKETĚ "VOTE FOR YOUR FAVOURITE CZECH SONG"!

Chceme znát i váš názor! Kterou z nominovaných skladeb byste rádi poslali za hranice? Hlasujte v anketě VOTE FOR YOUR FAVOURITE CZECH SONG až do 25. listopadu! A 1. října si ve vysílání můžete porovnat svůj vkus s odbornou porotou.

Více informací najdete na webu projektu Czeching.

CZECHING NA SOUNDCLOUDU - poslechněte si!

autor: Ajva
Spustit audio