Czeching (1. díl): česká hudba si zaslouží větší podporu

3. září 2014

3. září 2014 odstartoval 1. díl pořadu Czeching 2014! Jeho tvůrci Iva Jonášová (Ajva) a Stanislav Zima (Stano) se už podruhé snaží najít nejnadějnější současnou českou skladbu plující mimo hlavní proud, která by si zasloužila uspět v zahraničí.

Po aktuální scéně se s nimi ve středu rozhlédla i šestice hudebních odborníků, se kterou se autoři Czechingu v úvodním dílu zamysleli nad šancemi českých muzikantů prorazit se svou tvorbou v zahraničí a pokusí se definovat překážky, které tomu brání. Jak jsme na tom ve srovnání se podobně velkými evropskými zeměmi? Dokáží se čeští muzikanti hudbou uživit, aniž by slevili ze svých uměleckých vizí? Mají to dnes v éře pokračujícího prudkého rozvoje hudebních technologií snadnější v porovnání s obdobím konce uplynulého milénia? Nebo se ztrácejí v moři globální konkurence? Do jaké míry může národní scény pozdvihnout státní podpora? A co si vlastně pod pojmem „zahraniční úspěch“ máme představit? Tyto otázky zazněli v debatě u kulatého stolu v 1. dílu Czechingu.

Czeching navazuje na loňský projekt Přestřelka Speciál (Shoot-Out-Special Edition), v němž jsme v průběhu deseti měsíců hledali naději současné české hudební alternativy pro export. Vítězné kapele, která vzešla z nominací a bodování hudebních publicistů a dramaturgů, promotérů a vydavatelů, jsme umožnili nahrát čtyři skladby v hudebním studiu Českého rozhlasu a poté jsme je rozeslali do evropských rozhlasů sdružených v síti EBU.

03160123.jpeg

Projekt vnímáme jako dlouhodobější snahu o podporu současné české nemainstreamové hudby směřující za hranice. V roce 2013 pomohla Přestřelka Speciál v hudební cestě za hranice vítěznému českému projektu Sáry Vondráškové Never Sol. Jejich nahrávka vzbudila zájem v rozhlasech v Rakousku, Dánsku, Německu, ve Francii, ve Švédsku a na Slovensku.

Hosté 1. dílu Czechingu

Jana Grygarová (dříve Kačurová) aka Apačka - spouzakladatelka, do konce roku 2013 šéfredaktorka a nyní senior editor tištěného hudebního časopisu Full Moon, členka Rady ceny Vinyla, promotérka koncertů pod hlavičkou kolektivu Keep Your Eyes Open, moderátorka a autorka rádiových pořadů, fanynka fotbalového klubu Arsenal, arabských zemí a dobrého kafe

Pavel Kučera - přispěvatel kulturních rubrik nejvýznamnějších periodik v Česku, tvůrce televizních i rádiových hudebních pořadů, momentálně externí redaktor týdeníku Reflex a jeden ze zakladatelů a člen poroty Cen české hudební kritiky Apollo a rovněž člen poroty hudebních cen Vinyla v roce 2013, návštěvník klubu Nudný otec na pražské Letné

03161457.jpeg

Libor Lisý - manažer v hudební oblasti, rádiový moderátor, v roli hudebního publicisty prošel prakticky celou poslední dekádu minulého století různými tištěnými periodiky, má četné zkušenosti s vyhledáváním nových talentových umělců. Od roku 2000 spolupracoval s hudebním vydavatelstvím EMI, které je v současnosti svázáno s Warner Music.

Bára Šubrtová - hudební dramaturgyně festivalu United Island, oživujícího pražské ostrovy, na jehož organizaci se podílí už od roku 2009, promotérka koncertní sérii Exit music. Ráda relaxuje při djingu pod přezdívkou Miss B, v zimě se mění ve vášnivou snowboarderku a nepohrdne dobrou sci-fi.

Pavel Turek - hudební publicista, spolupracoval s kulturní redakcí Aktuálně.cz, od roku 2009 je autorem časopisu Respekt, píše převážně články o hudbě, byl členem poroty hudebních cen Vinyla v roce 2013. Baví ho fotografie – obor, který vystudoval na FAMU.

Tomáš Zdeněk aka Lorenzo – provozovatel a hudební dramaturg pražského klubu Cross, který nabízí skutečnou kříženinu kultur, žánrů a přístupů a kde vystupují kapely a djs z celého světa

Stojíme na prahu nového hudebního dobrodružství – pojďte ho s námi zažít v rámci projektu Czeching 2014!

ČRo Vltava, 3. září od 19 hodin

HLASUJTE V ANKETĚ "VOTE FOR YOUR FAVOURITE CZECH SONG"!

Chceme znát i váš názor! Kterou z nominovaných skladeb byste rádi poslali za hranice? Hlasujte už teď v anketě VOTE FOR YOUR FAVOURITE CZECH SONG a 1. října si ve vysílání porovnejte svůj vkus s odbornou porotou.

Více informací najdete na webu projektu Czeching.

CZECHING NA SOUNDCLOUDU - poslechněte si!

autor: Stano
Spustit audio