Cyklus o menšinách ve městech Evropy

9. červenec 2004

City Folk je výměnný koprodukční projekt skupiny pro multikulturní programy Evropské vysílací unie a nizozemské televize. Trvá už sedm let a letos se k němu připojilo i několik zemí bývalého východního bloku, které v květnu vstoupily do Evropské unie.

Jednotlivé půlhodinové díly seriálu portrétují vždy tři výrazné osobnosti, reprezentující příslušníky (nejen etnických, ale i kulturních) menšin ve velkých evropských městech. Zaměřuje se tedy na ty, jejichž způsob života se nějakým způsobem liší od způsobu, který je v té které zemi považován za tradiční.

První část nás zavedla do irského Dublinu, druhá má namířeno o Helsinek. Film představí Jahkoba Tjädera, třináctiletého kluka, který je posedlý hrou na jiné postavy. Vyrůstá v rodině rastafariánů a patří k švédské menšině v převážně finsky mluvící čtvrti. Odmítá přitom skrývat svoji odlišnost od okolí. Druhou hrdinkou filmu je členka městské rady, porodní asistentka Zahra Abdulla. Pochází ze Somálska, ale ve Finsku žije už čtrnáct let. Třetím "hrdinou" snímku pak je Timo Noko, bývalý inženýr společnosti Nokia, nyní již deset let nezaměstnaný. Svůj život zasvětil pádlování na skládacím kajaku vlastní výroby v extrémních podmínkách tichomořského pobřeží Ameriky.

Další části cyklu City Folk nás přivedou k zajímavým lidem z Prahy, Lisabonu, Mnichova, Temešváru, Osla, Stockholmu, Záhřebu a Rotterdamu. Protagonisty pražského bloku budou František Kollman, praktik jiu-jitsu a karate, malíř a první šéf ochranky prezidenta Havla; Iva, která si prošla životní epizodou ve Svědcích Jehovových a smutným vztahem; a téměř nevidomá zpěvačka Kataryna, Ukrajinka židovského původu, se kterou se osud nikdy nemazlil a dovršil to tím, že dítě, které se Kataryně narodilo, zdědilo její oční vadu. City Folk Praha odvysílá Česká televize v sobotu 17. července.

František Kollman
autor:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.