Cyklostezku kolem plumlovské přehrady chce obec začít stavět ještě letos. Uleví hlavně řidičům

29. duben 2018

Cyklostezku k vodní nádrži Plumlov může obec začít stavět ještě letos. Projekt za 16 milionů korun v minulosti provázely problémy. Teď ale obec žádá o stavební povolení. Cyklostezka pomůže nejen turistickému ruchu kolem oblíbené přehrady, ale především uleví řidičům. Řada lidí totiž k vodě jezdí z Prostějova na kole a v serpentinách na úzkých silnicích tak vznikají nebezpečné situace.

Silnici mezi Mostkovicemi a Plumlovem podélně protíná nepřerušovaná bílá čára. Řidiči tady i kvůli častým zatáčkám nesmí předjíždět. Zvlášť v létě ale k přehradě právě po této silnici míří mnoho cyklistů. Plumlov proto usiluje o stavbu cyklostezky, jak potvrdil starosta Adolf Sušeň zvolený za koalici ODS a nezávislých.

„I kvůli tomu se to dělá, protože ta silnice 377, silnice druhé třídy, je hodně vytížená. Velmi to zvýší bezpečnost v dopravě. Spousta lidí z Plumlova se těší, že bude jezdit do práce na kole a že se vyhne tady tomu rizikovému úseku. Máme vydané územní rozhodnutí, rozběhli jsme stavební řízení. Jde o část, která bude propojovat přehradu od letního kina po autocamping v Plumlově,“ uvedl Sušeň.

Cyklostezku by využíval třeba Jaroslav Kovář, který právě nasedá na své kolo u místní restaurace.  Z Prostějova do Plumlova a zpět jezdí třikrát týdně. „Po silnici se jezdí špatně, protože je velký provoz,“ komentuje.

To paní Miroslava se na silnici bojí a kolo raději vede vedle sebe: „Přece jenom je to podle mě bezpečnější než po té silnici. Vidíte, že mám staré kolo, 40 let, a jezdím maximálně na nákup, abych si sem dala tašky.“

Stavět by se podle starosty mohlo začít ještě letos na podzim.

autor: tas
Spustit audio