Čunek o stavbě nové nemocnice ve Zlíně: V Česku se nestaví, protože politici se bojí odpovědnosti. Já ne

23. říjen 2020

Odcházející hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) ještě může podepsat veřejnou zakázku na projektanta nové krajské nemocnice ve Zlíně. „Dávno zde existují závazky kraje i soutěžitele a není možné je rozhodnutím hejtmana jen tak měnit. Mohlo by to znamenat velké pokuty,“ varuje v Interview Plus Čunek (KDU-ČSL).

Celou záležitost prý předal právníkům, aby možná rizika posoudili a vydali stanovisko, co je nyní kraj povinen udělat. Vše už podle Čunka probíhá podle zákona o zadávání veřejných zakázek a jakokončící hejtman musí jednat jako řádný hospodář a tak, jak mu přikazuje zákon.

Čtěte také

„Když začnete soutěžit, tak se musíte nějak chovat,“ upozorňuje.

Čunek zdůrazňuje, že dokud nezačne zasedat nově zvolené zastupitelstvo, mají hejtman i Rada kraje své povinnosti. „Kandidátovi na hejtmana Radimu Holišovi (ANO) jsem napsal, že volby nejsou válka, volby jsou soutěž. Když mi bude chtít zavolat a na něco se zeptat nebo se něčeho zúčastnit, určitě se domluvíme,“ uvádí.

Zástupci vznikající nové krajské koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD ve čtvrtek Čunka opět vyzvali, aby projekt na výstavbu nemocnice nepodepisoval. Čunek ale podotýká: 

„Ten projekt byl řádně a na všech stupních schválen. Dva a půl roku byl diskutován s veřejností. A to jako žádný jiný v republice. Není to tak, že se teď něco narodilo a diskutuje se o tom.“

Čtěte také

Novou nemocnici prosazuje i kvůli tomu, že jen údržba té staré vyjde každý rok na 100 milionů korun, tvrdí končící hejtman. Čím dříve se postaví nová, tím víc se ušetří. Současně se prý připravuje rekonstrukce vsetínské a kroměřížské nemocnice, takže budou „jako nové“.

„Proč se v Česku nestaví dálnice a koridory? Je to právě z toho důvodu, že nikdo nechce převzít zodpovědnost a přehazuje ji na někoho jiného. Já tento typ nejsem a dělám to tak v politice pořád,“ deklaruje vsetínský senátor.

Neměl by se končící hejtman věnovat spíš boji s koronavirem? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související