Cully Jazz Festival je zajímavější než Montreux

23. listopad 2016

Nejmenší z velkých švýcarských jazzových festivalů a současně první z jazzových svátků roku, který stojí poněkud ve stínu známějšího jazzového festivalu v Montreux, stojí rozhodně za zmínku i za návštěvu.

*Pořady Jazz & World Live věnujeme novým záznamům koncertů z celého světa. Vysíláme v noci z pátku na sobotu od 1:00, aktuálně 26. 11. 2016.

Cully Jazz Festival existuje od roku 1983. Probíhá pravidelně na jaře v nádherném prostředí středověkého vinařského sídla Cully na břehu Ženevského jezera a vedle jazzu je to vrchol tamní vinařské sezóny, kde malý objem místní produkce vína, které je taktéž ceněné, se spotřebovává právě zde.

so 26.11., 1:00, Jazz & World Live
Erik Truffaz Quartet, Mark Guiliana Quartet
-----
pá 2.12., 17:45, Jazz Live
Akku Quintet
-----
pá 9.12.,17:45, Jazz Live
Hidden Orchestra

Na rozdíl od sousedícího Montreux Jazz Festivalu, jež se koná o 3 měsíce později, se Cully straní popových lákadel a sleduje spíš objevy v nových jazzových oblastech. Výsledkem je jazz-etno-postmoderní panorama, kde si každý něco najde, od dobrodružného ke konvenčnímu, včetně 70 „free OFF“ koncertů. Festivalová vystoupení probíhají v Cully na třech místech: na Hlavní stanové scéně „Šapitó“ na břehu jezera, v improvizované koncertní hale „Next Step“ a v atmosférické kapli „Temple“.

Do našeho pořadu Jazz & World Live jsme vybrali záběry z dvou koncertů na Hlavní stanové scéně, které se uskutečnily ve středu 13. dubna tohoto roku. Se svým nevšedním repertoárem vystoupil nejprve kvarteto trumpetisty Erika Truffaze a poté americký a kapela bubeníka Marka Guiliany.

Výjimečné dramaturgii Cully Jazz Festivalu jsme věnovali již několik podzimních pořadů a k nahrávkám z Hlavní stanové scény se vrátíme i v prosinci.

autor: Vladimír Truc
Spustit audio