Čtyři obce na Bruntálsku čekají nové volby a rozvoj tam momentálně stojí

4. prosinec 2018 07:10

Bez rozpočtu, dotací i práv rozhodovat o investicích. Rozvoj ve čtyřech obcích v Moravskoslezském kraji zamrzl. Zastupitelé se tam po volbách nedokázali domluvit na novém složení radnice. Pravomoci dosavadního vedení jsou teď proto velmi omezené.

„Dá se říct, že z těch naplánovaných akcí nemůžeme nic dělat,“ říká nezávislá starostka Slezských Pavlovic Lenka Drozdrová. Situace komplikuje hlavně investice ve vesnici. Například plánovanou opravu obecních bytů. „Měla jsem už nasmlouváno s firmou, že bychom na tom mohli v zimě pracovat, protože je k dispozici více pracovníků ve stavebnictví,“ dodává.

Jenže rekonstrukci musí schválit zastupitelstvo a zařadit ji do rozpočtu na příští rok. To všechno jsou kroky, které dosavadní starostka sama rozhodnout nemůže. Podle ní se zastupitelstvo po podzimních komunálních volbách nedokázalo shodnout, kdo usedne v křesle starosty. „Já jsem odstoupila ještě s kolegyní z kandidátky, rezignovali jsme všichni včetně náhradníků. A ti ostatní nesložili slib,“ popisuje situaci.

Podobně jsou na tom na Bruntálsku v dalších třech obcích. Například v Rudné pod Pradědem čekají na peníze, aby mohli postavit novou vodní nádrž. „Máme na ministerstvu zemědělství žádost o dotaci, v ní doplňujeme nějaké administrativní záležitosti, které chtěli doplnit. Ale teď skutečně nejsem schopen říct, jestli to dopadne tak, že nám to zamítnou,“ vysvětluje starosta Radomír Tománek (Starostové a nezávislí). I kdyby ministerstvo teď Rudné peníze přidělilo, obci chybí zastupitelstvo, aby schválilo přijetí dotace.

Podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky zákon pravomoci dočasného vedení značně omezuje. „Zastupitelstvo nemůže rozhodovat o záležitostech v obci s výjimkou přijímání rozpočtových pravidel a stanovení pravidel rozpočtového provizoria. Zastupitelstvo nesmí rozhodovat například o prodeji nemovitého majetku obce, o zřizování obecní policie, nebo nesmí vydávat obecně závazné vyhlášky,“ upřesňuje mluvčí.

Kromě Rudné a Pavlovic čekají na vyhlášení nových voleb také v Krasově a Petrovicích. Starostové odhadují, že lidé budou o nových zastupitelích rozhodovat na jaře.

autor: mot
Spustit audio

Související