ČTVRTEK 5. 10.

5. říjen 2006

Prezident naší republiky, ale například i dramatik nebo spisovatel Václav Havel dnes oslavuje sedmdesátiny. Několikastránkový text o jeho životě nabízí čtvrteční magazín Mladé fronty Dnes.

00449322.jpeg

Lidové noviny věnují Václavu Havlovi například celou třetí stranu a také rubriku Poslední slovo, jejímž autorem je publicista Jan Rejžek.

Spisovatel Ivan Klíma napsal o Havlovi sloupek nazvaný Prezident, který vrátil řeči obsah. Celý text najdete na první straně Hospodářských novin. Na čtvrté straně tohoto listu čteme zamyšlení Petra Fischera, který například soudí, že bývalí prezidenti z politiky nikdy úplně neodcházejí, takže i Václav Havel, byť podle Fischera stojí stranou, i nadále politické dění ovlivňuje.

Právo Lukáše Beka v článku například uvádí, že Václav Havel v době své prezidentské kariéry sváděl těžké politické boje s představiteli KSČM, Sládkovými republikány nebo sociálními demokraty, ale největším konkurentem mu byl bývalý premiér, šéf ODS a nástupce v prezidentské funkci Václav Klaus. Na jiném místě v Právu také čteme rozhovor Jitky Götzové s bývalým Havlovým mluvčím Ladislavem Špačkem.

Jana Machalická připravila v Lidových novinách téměř dvoustránkový rozhovor s ministrem kultury České republiky Martinem Štěpánkem. Ten se ještě vrací k odvolání ředitele Národního divadla Daniela Dvořáka, ale také například odpovídá na otázku, v jakém stavu je nyní v naší republice památková péče nebo jak vidí současný český film.

Děláme z Prahy kulisy pro turisty, takový je titulek rozhovoru Bohdany Jarošové s ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem, který najdete v Mladé frontě Dnes na jedné ze stran, zasvěcených pražskému zpravodajství. Stránku nazvanou Metropole Praha mají i Lidové noviny a ty na ní například oznamují, že Národní galerie usiluje o to, aby její stálé expozice byly volně přístupné. Autorka článku Martina Klapalová tvrdí, že ministerstvo kultury tuto eventualitu nevylučuje. Lidové noviny také citují výtvarníka Jiřího Davida, který vnímá nápad Národní galerie jako přínosný.

První straně čtvrteční složky Lidových novin nazvané Kulturní premiéry vévodí fotografie mezzosopranistky Magdaleny Kožené, která nazpívala árie z oper Wolfganga Amadea Mozarta. Tento nový kompaktní disk je zároveň první nahrávkou, na níž účinkuje společně s životním partnerem dirigentem Simonem Rattlem. Dita Hradecká recenzi alba nadepisuje titulkem Kožená kouzlí s Mozartem a nahrávku častuje nejvyšším počtem pěti udělovaných hvězdiček. Deska árií je podle Hradecké jedním z nejhezčích plodů, jaké vydal mozartovský rok 2006.

Český filmový režisér David Ondříček včera v Praze novinářům představil svůj nový celovečerní snímek Grandhotel. Natočil ho podle scénáře mladého spisovatele Jaroslava Rudiše a do hlavních rolí obsadil Marka Taclíka, Jaroslava Plesla, Kláru Issovou a Ditu Zábranskou. Ondříčkova novinka se začne v našich kinech promítat příští čvrtek, ale už dnes o ní najdete podrobnosti například v Mladé frontě Dnes nebo ve čtvrteční příloze Práva Café-film.

autor: Josef Košťálek
Spustit audio