Čtrnáctiletý Joey Alexander: Žádné zatmění, ale jazzové zjevení

5. září 2018

Mladí hudební géniové bývají často produktem přehnaných ambicí svých rodičů a občas také předčasně vyhoří. To rozhodně není případ indonéského klavírního zázraku Joeyho Alexandra, na jehož desku jsme si posvítili v aktuálním Jazz Testu.

Ve čtrnácti letech už čtvrté řadové album? Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Joey Alexander se před pár lety stal senzací sociálních sítí, když na Youtube videích válel na klavír jako starý profík.

Ačkoli v podobných případech jsou vždy jisté pochyby na místě, už z raných nahrávek se zdálo, že Alexander není nějaká vycepovaná senzace, ale že jeho muzikálnost je skutečná a přirozená. Toho si všiml i Wynton Marsalis, čímž byla odstartována jeho bohatá americká kariéra, jejímž posledním plodem je právě album Eclipse.

Jazz Test: Ztracený Coltrane doplňuje historii, nejde ale o archivní zbytky

John Coltrane: Both Directions at Once ‒ The Lost Album v Jazz Testu

Jde o nafouknutou bublinu, nebo je ta deska geniální, ptá se Tomáš S. Polívka v recenzi nově nalezených nahrávek Johna Coltranea z roku 1963. Sledujte Jazz Test alba Both Directions at Once!

„Alexander se zde prezentuje opět jako vyzrálý instrumentalista, má skvělou techniku, citlivý úhoz a precizní rytmus. To by v kontextu předchozích alb nebylo nic divného, ale na Eclipse se výrazněji projevuje také pianistův originální hudební názor,“ vysvětluje Jan Kyncl v dalším Jazz Testu.

„Z jedenácti kompozic leader napsal rovných šest. Z nich vyzdvihněme třeba úvodní Bali, postavené na zajímavých unisonech kontrabasu a klavíru, titulní Eclipse, která naznačuje leccos z Alexandrova skladatelského potenciálu nebo beatlesovský hit Blackbird, který prokazuje jeho velký cit pro harmonii a vedení hlasů."

Skvělá komunikace tria Alexander-Rogers-Harland, osvěžující sólové vstupy Joshuy Redmana a celkově pozitivní atmosféra a energie ‒ to jsou ve zkratce hlavní přednosti recenzované nahrávky. Mínusem je snad jenom to, že Joey Alexander neukázal ještě o něco více ze svého autorského repertoáru. Na to má ale jistě ve čtrnácti letech dostatek času. Žádné zatmění, jak by naznačoval název alba, ale záblesk další skvělé kariéry.

Podívejte se na klip k albu Eclipse:

Jazz Test č. 16

Joey Alexander ‒ Eclipse

Joey Alexander ‒ piano
Reuben Rogers  ‒ kontrabas
Eric Harland ‒ bicí
Joshua Redman ‒ tenor saxofon

www.joeyalexandermusic.com

autoři: Petr Vidomus , Jan Kyncl