ČT odvysílá unikátní komponovaný pořad o srpnu 1968

7. srpen 2008

U příležitosti 40. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa připravila Česká televize ojedinělé desetihodinové pásmo pod názvem Srpnová noc. Sledovat jej můžete v noci z 20. na 21. srpna tohoto roku od 20.00 do 6.00 na programu ČT1.

Cílem tvůrců Srpnové noci není jen připomenout osudové historické okamžiky spojené s vstupem okupačních vojsk, ale také vtáhnout diváky do tehdejší atmosféry. K tomu dopomůže co nejdokonalejší rekonstrukce dění osudové noci minutu po minutě prostřednictvím zpravodajských vstupů. Řada záběrů a fotografií si na televizní obrazovce odbude své prvenství, autoři mimo jiné získali prostřednictvím Ústavu pro studium totalitních režimů materiály z archivů STB. Samozřejmou součástí dokumentárního pásma budou vzpomínky pamětníků a autentická svědectví známých i neznámých tváří. Dobové písničky a záznamy televizního vysílání přiblíží, jak se lidé bavili. Tvůrci nechtěli ukázat srpnové události jen z jejich tragické stránky, ale i té odlehčenější a přiblížit humor, pomocí něhož se lidé s okupací vyrovnávali. Na tvorbě pořadu se podíleli svými fotografiemi a filmovými záznamy též sami diváci.

Moderování Srpnové noci se ujmou Nora Fridrichová a Michal Prokop. Rekapitulace a záznam toho nejlepšího poběží v půlhodinovém sestřihu od 5:30 hodin.

Vinohradská třída - nad rozhlasem

Projekt by měl navíc propojit televizní obrazovku s internetem - na webové stránce http://www.srpnovanoc.cz bude možné sledovat v přímém přenosu i to, co se do televizního vysílání nevešlo. Protože některé dobové pojmy jsou již dnes pro mladší diváky nesrozumitelné, na uvedeném webu naleznou také slovníček. Během vysílání mohou lidé do studia telefonovat a posílat e-maily, mailové zprávy se po revizi objeví v liště na spodní části obrazovky.

Pořad je jedním z vrcholů projektu Osudové osmičky o významných "osmičkových" datech v našich dějinách, v jehož rámci bylo jen v prvním pololetí roku 2008 odvysíláno 64 dokumentů a publicistických pořadů a dalších 71 ČT nachystala na pololetí druhé. Srpnu 1968 se dále bude věnovat program ČT24, kde mohou diváci v rámci cyklu Zaostřeno na... zhlédnout pořad Zaostřeno na invazi.

autor: Kateřina Scheuflerová
Spustit audio