Corbijnovy idoly na Hradě

5. říjen 2002

Dílo nizozemského fotografa Antona Corbijna (ročník 1955), který proslul především jako fotograf známých umělců, převážně renomovaných muzikantů, je ještě do zítřka k vidění v galerii Leica v prostorách Nejvyššího purkrabství Pražského hradu.

Od roku 1979, kdy se přestěhoval do Londýna, fotil Corbijn takzvané dokumentární portréty pro časopisy jako Rolling Stone, Elle či Harper's Bazaar. Láska k rockové muzice ho přivedla na koncertní turné různých kapel, s nimiž nadále spolupracoval například na obalech desek či cédéček, případně jako režisér videoklipů. Je spolutvůrcem image kultovní formace Depeche Mode, řadu let fotografuje také lídra irských U2 Bona.

00091851.jpeg

Pražská výstava obsahuje hlavně fotky v České republice dosud neznámé (některé však známe už z výstavy, kterou před čtyřmi lety vidělo Brno), vypovídající - oproti běžným propagačním snímkům - především o snaze postihnout osobnost dotyčného. Máte-li tedy chuť zjistit, kterak Corbijn smýšlí o umělcích kalibru Toma Waitse, Davida Lynche, Neila Younga, Davida Bowieho, Roberta de Nira nebo třeba Courtney Love, neváhejte.

autor: (miš)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.