Colette: Osení. Klára Jerneková a Miroslav Masopust v dramatizaci francouzské novely o křehkosti první lásky

3. květen 2020

O prvním citovém vzplanutí mladičké dvojice na samém prahu dospělosti, o ztrátě nevinnosti i poznání hořkosti zrady a žárlivosti. Klára Jerneková a Miroslav Masopust v inscenaci, která se kromě výborných hereckých výkonů může pochlubit i původní hudbou filmového skladatele Luboše Fišera. Hra se do rozhlasového éteru vrací v obnovené premiéře po více než třicetileté odmlce. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Dramatizace: Libuše Blažejová
Účinkují: Felix le Breux, Klára Jerneková, Miroslav Masopust, Věra Kubánková, Zdeněk Hodr, Blanka Waleská, Josef Langmiler a Božena Böhmová
Dramaturgie: Alena Břízová
Překlad: Eva Musilová
Hudba: Luboš Fišer. Orchestr řídí Jiří Váchal
Režie: Jan Berger
Natočeno: v roce 1968

Šestnáctiletý Filip a patnáctiletá Vinka jsou kamarádi od dětství, jejich nejmilejším časem v roce bývají prázdniny, které obě rodiny tráví společně na pobřeží v Bretani. Jenže tohle léto je mezi nimi najednou všechno jinak, dřívější dětskou náklonnost nahrazuje nový cit, se kterým si ani jeden z nich neví rady. Tváří v tvář prvním pokušením lásky ztrácejí svou nevinnost a poznávají hořkost zrady a žárlivosti.

Miroslav Masopust, člen Městských divadel pražských při studování hry v Čs. rozhlasu

Francouzská spisovatelka Colette (plným jménem Sidonie-Gabrielle Colette, 1873–1954) líčí ve své novele Osení z roku 1923 citové dospívání obou mladých lidí s velkou empatií. A také s na svou dobu výjimečnou otevřeností, když se nebojí ukázat první sexuální zkušenost jako možné trauma nebo nepřekročitelnou propast, která panuje mezi dospívajícími dětmi a jejich rodiči. Ve Francii se novela vedle čtenářského zájmu dočkala také dvou filmových adaptací.

Sama autorka se se svým prvním manželem poznala, když jí bylo 16 a jemu 30 let. Henry Gauthier-Villars, přezdívaný Willy, uvedl Gabrielle do literárních a uměleckých kruhů v Paříži, kde se stala senzací. Své první knihy vydala pod manželovým jménem, pod vlastním jménem Colette začala publikovat po roce 1905. V té době ji vedle literatury přitahovalo také divadlo, v letech 1906–1912 vystupovala v music-hallu v divadlech Marigny, v Moulin Rouge a Bataclanu. Vedla bouřlivý milostný život, ve kterém nechyběly ani vztahy se ženami. Po rozvodu s Willym se seznámila se svým druhým manželem politikem a novinářem Henrym de Jouvenel, se kterým měla jedinou dceru Colette Renée de Jouvenel. Je autorkou více než 20 knih, v roce 1945 se stala druhou ženou zvolenou za členku Akademie Goncourt. Mezi lety 1949–1954 byla také její první prezidentkou. Zemřela v srpnu roku 1954 ve věku 81 let. Pochována je na hřbitově Père-Lachaise.

Blanka Waleská

Pro rozhlas novelu z překladu Evy Musilové v roce 1967 zdramatizovala Libuše Blažejová. Režisér Jan Berger obsadil do hlavní dvojice Vinky a Filipa Kláru Jernekovou a Miroslava Masopusta. Elegantní madame Dallerayovou, do jejíhož domu to Filipa po letmém setkání neodolatelně táhne, si zahrála Věra Kubánková. Inscenace se kromě výborných hereckých výkonů může pochlubit i původní hudbou filmového skladatele Luboše Fišera.

Spustit audio