Cohen a Eastern Unit oslnili Akropoli

17. březen 2009

Jeden z nejvlivnějších basistů 20. století, slavný izraelský skladatel a kapelník Avishai Cohen opět poctil Prahu svou návštěvou. Přivezl nové uskupení a nové skladby, které protkaly atmosféru pražské Akropole. Přestože jeho hudbu na Radiu Wave nehrajeme, tuto událost jsme si nemohli nechat ujít

Kdykoliv se Avishai Cohen, izraelský kontrabasista žijící v New Yorku, ukázal na českém písečku, čekaly ho jen poloprázdné sály. Koncert 15. března v Paláci Akropolis ale zbořil obávané předtuchy. Díky vypilované propagaci se Cohen mohl pokochat pohledem z podia na naprosto zaplněný sál do posledního miniaturního místečka. Kromě vydýchaného vzduchu se sálem prolinula i příjemně hutná atmosféra, která propojila všechny duchapřítomné posluchače v jeden koherentní celek.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU REPORTÁŽ!

Lákavou mucholapkou byl samozřejmě nejen samotný Cohen a jeho kontrabas, ale nová formace, se kterou do Prahy přijel. Projekt Eastern Unit, který zde poprvé vystoupil, posouvá Avishaiův jazzový základ k produkci world music. Přispívala k tomu izraelská R&B zpěvačka Karen Malka, hráč na arabskou oud Amos Hoffman a perkusista Itamar Doari. Arabsko-izraelské přílivové vlny lehce rozrušoval svými jazzovými improvizacemi na klavír Shai Maestro, který se stal hned po svých prvních tónech bouřlivě oceňovaným hráčem večera.

Tomu, jak hudebně niternou zpověď Avishai pražskému publiku sděloval a jak moc si toho posluchači v rolích sardinek vážily, přispívalo i jakési vzájemné okřikování při rušení jeho koncertu. Mistrovská a technicky vydatná sóla všech členů Eastern Unit byla přerušována bouřlivými potlesky a hlasitými výkřiky uznání. A když v půlce vystoupení Avishai prozradil, že je ze čtvrtiny Čech, měl publikum naprosto v hrsti.

00884095.jpeg

Avishai Cohen je považován za jednoho ze sta nejvlivnějších basistů 20. století a díky svým maratónům mezi žánry to dokazuje na všech frontách. Za koncert v pražské Akropoli si může napsat velkou jedničku a dát krk za to, že jeho album, které se v těchto dnech ukáže světlu světa, půjde v Čechách v rámci možností na dračku.

Spustit audio