Co se děje 20

13. březen 2008

Jaro Filip , výtečný slovenský muzikant, dramaturg, herec a humorista, před téměř osmi lety zemřel. Přesto se teď dočkává "nového" alba. Jeden z jeho ctitelů Ivan Tássler, jinak frontman skupiny IMT Smile, se rozhodl vyprodukovat zajímavé album, na kterém nechal Filipovy krásné písně nazpívat současnými předními slovenskými hudebníky. Na desce Jarove pesničky tak zazní hlas Katky Knechtové z Pehy, Petera Lipy, Zuzany Smatanové či Adama Ďuricy.

Ikarus, pod tímto názvem hledejte na pultech obchodů dlouho očekávané album Jarka Nohavici. Deka vznikala během ledna a byla nahrána na několika koncertech v Ostravě. Nohavica k tomu přistoupil dle hesla "sám si vařím, sám si peru," jelikož si na album pozval pouze dva hosty - Michala Žáčka na soprán saxofon a flétnu a Dalibora Cidlického jr. na piano, a navíc si desku, která byla původně ke stažení na jeho webu, i sám vydal. Prej udavač z Těšína. Šikula to je ten Jarek.

Ještě není, ale brzo bude. To slibuje o svém třetím albu Dan Bárta. Vyjít má na jaře a fanoušci mohou čekat celkem 14 písní, které si Bárta osahal na koncertech. Bárta uvažuje o názvu Animage a nelze čekat, že by se Bárta nějak výrazně odchýlil od svého jazz - soul - funkového stylu. Vedle Bárty se o autorství písní podělili Filip Jelínek a Robert Balzar, s texty pomohli Alex Limburg a Tim Gillman-Ševčík. Deska bude pokřtěna koncem dubna v pražském Paláci Akropolis, její živou podobu ale budou moci v průběhu května a června vychutnat posluchači i na dalších koncertech. Pište si Bártu na 7.5. do Humpolce, 21.5. do Hradeckého Aldisu a 27.6. do Polné.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.