Co může přinést městu pouliční kultura? Zážitky nablízko i odměnu do klobouku

15. červenec 2021

Živost ulice prospívá divadlu, hudbě i výtvarné akci. Jaké nástrahy a radosti přináší samotným tvůrcům i kolemjdoucím?

Pražský festival pouličního divadla Za dveřmi se uskutečnil mezi dny 8. a 15. července na Výstavišti Praha a v centru Prahy. O získávání pozornosti kolemjdoucích na ulici i roli umění ve veřejném prostoru v ArtCafé mluví ředitel festivalu Jakub Vedral. Festival, který Vedral zastupuje, už tradičně do metropole zve soubory, které pěstují právě formát pouličního divadla.

Festival Za dveřmi

Vybírat do klobouku je legitimní forma odměny.
Jakub Vedral

„Na ulici musí člověk hrát totálně, musí se v ten moment umět rozdat. Divák se může kdykoliv sebrat a odejít,“ popisuje Vedral dynamiku setkání, na která si nikdo předem lístek nekupuje. „Ulice je fascinující živé místo a divadlo je živý umělecký tvar, který potřebuje dialog. A právě na ulici se takový rozhovor můžeme navázat nejsnáze,“ dodává Vedral.

Hraní na ulici mění podobu hudby samotné.
Jan Gregar

Praha žije hudbou 2019

Druhým hostem ArtCafé je Jan Gregar, ředitel festivalu Praha žije hudbou, který probíhá od 16. do 17. července a přináší hudbu rozmanitých žánrů. K organizování festivalu ho přivedla touha zažívat kulturu ve veřejném prostoru. „Živá kultura mi ve veřejném prostoru a v ulicích chybí. Chtěli jsme nastartovat tradici, aby i profesionálové šli tvořit do ulic,“ vysvětluje Gregar.

Z rozhovoru o pouličním umění mimo jiné vyplývá i praktická rada, že živou kulturu ve veřejném prostoru by mohla podpořit i lepší dostupnost zásuvek a veřejných toalet, tedy práce s detaily města, které je pak přívětivější pro všechny, včetně umělců. Naopak o strašidelném i lehce nadějeplném místě v metropoli hovoří duo výtvarníků Tomáš Staněk alias Obras a Josef Sedlák alias Akrobad.

Hanka Malaníková a streetartové duo Tomáš Staněk a Josef Sedlák alias Akrobad a Obras před muralem u hlavního vlakového nádraží v Praze

Oba umělci jsou autoři nového muralu, který vznikl v rámci projektu MuralArt UM, spadajícího pod program Umění pro město. Jejich společné dílo je k vidění na zdi v Seifertově ulici, kousek od hlavního vlakového nádraží v Praze. Oba výtvarníci v rozhovoru zmiňují, že pro svůj další počin hledají hodně vysokou zeď ve tvaru obdelníku, ideálně bez oken. Jaké poselství jí chtějí vtisknout? Uslyšíte v ArtCafé.

Pořad připravila: Jitka Kostelníková
Hudbu vybral: Ondřej Bambas
Spustit audio

Související