Co je na světě důležité ví Zelená žába!

19. leden 2004

Ve čtvrtek 15. ledna se v Muzeu dětské kresby v domě U Zelené žáby uskutečnila vernisáž výstavy vítězných prací loňského ročníku mezinárodní výtvarné soutěže pro děti Malujeme - po síti, kterou pořádá Český rozhlas Online a firma SGI. Téma VIII. ročníku soutěže bylo Co je na světě důležité. Děti malovaly nebo modelovaly z keramické hlíny to, co považují na světě za důležité. Rodina, maminka, přátelé a koníčky, ale i tolerance mezi lidmi byly nejčastější odpovědi na zadané téma.

Zájem o soutěž byl veliký, do Českého rozhlasu bylo doručeno na 4000 (!) prací. Zúčastnili se jako každý rok jednotlivci, výtvarné kroužky i celé základní a umělecké školy, děti handicapované a děti z dětských domovů. Svoje díla poslaly nejen děti z České republiky, ale také z USA, Slovenska, Švýcarska a Indonésie.

Návštěvníci výstavy

Vítězné práce byly poprvé představeny veřejnosti na vernisáži výstavy v Národním technickém muzeu v Praze (16. června - 20. července 2003) při příležitosti předávání cen vítězům. Poté výstava putovala do Obecnice u Příbrami a na konci roku do Plzně. Výstava v Muzeu dětské kresby (15. ledna - 1. února 2004) uzavírá toto putování a zároveň zahajuje další, již IX. ročník soutěže, jehož téma je Můj nejlepší kamarád. Po ukončení výstavy budou díla již tradičně vydražena v dobročinné aukci ve prospěch Domova pro mentálně a tělesně postižené děti v Otrokovicích.

Galerie úspěšných děl v digitální podobě je pro zájemce k dispozici i na internetových stránkách Českého rozhlasu www.rozhlas.cz/malujeme.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.