Co hýbe světem filmu? Nový seriál ve středečních Čajovnách

13. únor 2007

V pravidelném filmovém okénku ve středečních Čajovnách (každou druhou středu v měsíci) začíná nový seriál, který si dal za úkol nakouknout do kuchyně některých zajímavých národních kinematografií na několika kontinentech, pod ruku tvůrcům výrazných i ve světovém kontextu. Po světě putují nové a nové "nové vlny", mexická, japonská, tchajwanská... Co hýbe budoucností filmu a o kom z tvůrců ještě uslyšíme? První díl seriálu představí ve středu 14. února aktuální japonskou filmovou úrodu.

Japonsko může být příkladem exotiky a odlišnosti, specialisté na region a místní film budou mluvit o extrémním a "industriálním" tvůrci jménem Shinya Tsukamoto, o bijci Takeshi Kitanovi i o fantazii Hayao Miyazakiho, pravděpodobně nejznámějšího tvůrce typické japonské animace, anime.

V březnu (14. 3.) si posvítíme na Maďarsko. To vychází ze zhruba stejných podmínek jako ČR, přesto je tamní kino na rozdíl od našeho kvalitativně i produkčně na vzestupu. Je to státní kulturní politikou, výchovou na filmových školách, reakcemi diváků, nebo se to prostě jen tak přihodí? Představíme nejznámější tvůrce mladé generace, Szabolcse Hajdua, Benedeka Fliegaufa a dalších. Exkluzivní rozhovor poskytl Čajovně, jako jedinému českému médiu, i György Pálfi, tvůrce Škyt a Taxidermie.

V dubnu (12. 4.) přijde na řadu Afrika. Tam je zase třeba bojovat s nedostatkem zázemí a často také projevit autorskou i občanskou odvahu. Výsledkem ale může být naprosto originální dílo s nezaměnitelnými kořeny.

V čajírenském cyklu se budeme soustředit na mladé tvůrce a nekonformí (festivalové) filmaře právě v oblastech, které světovému kinu přinášejí nové postupy a hodnoty.

Seriál připravuje Pavel Sladký.

Spustit audio