Čmeláci zvládnou plnit složitější úkoly. Umí se totiž učit jeden od druhého

6. duben 2024

Čmeláci zemní zvládli vyřešit složitější úkol, který vyžadoval dva kroky. Cílem bylo postupně otevřít dvě krabice a dostat se tak k potravě. Jednotlivě to nedokázali.

Čtěte také

Složitější cestu k potravě čmeláci zvládli, až poté, co pozorovali kolegy, kteří se už dostali k finální odměně. Studii z časopisu Nature na toto téma připravili britští vědci.

Entomolog Robert Tropek upozorňuje, že čmeláci žijí ve velkých koloniích, a tak si musejí umět poradit. „Musí sehnat velké množství potravy pro larvičky a každý květ vypadá jinak,“ říká vědec.

Cestu za potravou se učí královny i řadové dělnice. Vyřešit složitý úkol na etapy přitom někdy nezvládnou vyřešit ani někteří ptáci.

Přelet nad hnízdem

„Čmelák nehledá potravu sám pro sebe,“ připomíná Tropek. Dělnice nektar donesou do hnízda, tam ho vyzvrací, a živí se z něj i ostatní osazenstvo. 

Čtěte také

Některé dělnice dokonce nikdy nevyletí z hnízda - starají se jen o larvy. V kolonii připtom všichni pomáhají královně. 

„Do příští sezóny přežívá jen samotná královna,“ upozorňuje entomoložka a ekoložka Kateřina Sam. Dovednost řešit složité úkoly se tak musí u čmeláků učit dalš generace. 

Paměť čmeláků

Vědci upozorňují, že včelí úl funguje jako superorganismus, to stejné by tedy mohly umět i další druhy sociálního hmyzu.

Čtěte také

„Například některé druhy tropických čmeláků žijí několik sezón a střídají se u nich královny,“ říká Tropek.

Zatím ale podle něj vědci nepřišli na to, jestli se tyto dovednosti tradují přes generace, jestli tedy čmeláci mají něco jako kulturní přenos.

Dostupný nektar

To, co se děje venku, mnohdy čmeláci zjistí na základě čichu a chemické orientace. „Rozpoznávají kvalitu květu i podle nektaru,“ popisuje Tropek.

Paměť čmeláci podle něj určitě mít musí, mimo jiné proto, že se vracejí do konkrétního malého otvoru. „Dělnice se pak specializují: různé dělnice vyhledávají květy různé velikosti, barev či tvarů,“ říká vědec.

Co pomáhá čmelákům plnit složitější úkoly? Kdy čmeláci potřebují remízky? Jak se jim žije u solárních parků? Poslechněte si celou Laboratoř. Debatují entomoložka a ekoložka Kateřina Sam, entomolog Robert Tropek a herec Igor Chmela.

Spustit audio

Související