Čisťounká péče

21. únor 2002

Čistá duše je nový hit režiséra Rona Howarda. Snímek má čtyři Zlaté glóby a Oskar ho pravděpodobně také nemine, protože nominací je osm. Není se čemu divit, uvědomíme-li si, jak na to Howard šel.

Čistá duše je označovaná za životopisný film o dramatických osudech geniálního matematika Johna Nashe (Russel Crowe). Film se opravdu věnuje nejdramatičtějším letům vývoje tohoto tvůrce moderních teorií hry a soutěže, zakladatele moderních ekonomických teorií a také myslitele stiženého paranoidní schizofrenií.

00051295.jpeg

Nedá mi to ale a musím dodat, že o matematických teoriích se v tomto snímku nedovíte ani omylem. Chápu, že geniální nápad založený na složitých rovnicích o mnoha neznámých a teoriích, o nichž většina z vás, podobně jako já, sotvakdy slyšela, se dá těžko vizualizovat. Proto si odpustím kritiku konvenčních scén, kdy Nash hrdinně stojí před tisícičíselnými kódy a mezi čísly se mu kmitá to správné řešení. Film tyto drobné poklesky vyváží stejně drobnými nápady. Zahlédneme obraz schizofrenika v roztříštěném skle, které vzápětí padá do popelnice, na několika místech světlo proudí akorát tak, jak je třeba (automobilová honička). Nemůžu vědět, zda si Nash opravdu dělal poznámky v knihovně fixou na sklo, ale i to je velmi dobrý nápad, snad založený na realitě. Jedna z mála věcí, které asi bylo možno z "matematiky" převzít tak, aby byla sama o sobě filmová.

Čistá duše je dobrý, ale typický studiový hollywoodský film. V první půli najdeme Nashe na studiích, a přestože se od studentského života recese očekává, mnoha pěknými vtipy jsem se nechal příjemně překvapit. Prostě: natočeno tak, aby zde bylo všechno, co je potřeba. Natočeno tak, aby to nebolelo. Mohlo by bolet na mnoha místech - ovzduší Velkého bratra, ve kterém se paranoia rodí, stejně jako napjaté akademické prostředí, nebo opravdové utrpení příliš chytrého člověka. Dobře natočeno v rámci všech možných konvencí. Howard rezignoval na detailnější rozbor Nashova vývoje. Nebereme-li za vývoj to, že při přebírání Nobelovky v závěru filmu se slzami na krajíčku Nash docení roli lásky v "nespočitaleném" životě a řeč věnuje své věrné ženě. Což je pravděpodobně jeden z mála duchovních výsledků filmu, bohužel poněkud provařený. Hlavním přínosem zůstane po první polovinu filmu role schizofrenní halucinace, kterou odhalíme sice příliš brzy, ale odhalení je přece jenom ještě krátkou dobu nejisté a to je ta nejzajímavější část celého toku děje.

00051297.jpeg

Jedná se především o populární příběh milého podivína, kterého je třeba si vážit. A ocenit práci jeho ženy, která ho neopustí ani v nejtěžších chvílích. S Amadeem nebo Mužem na měsíci se Čistá duše dá srovnávat, ale výsledek je poměrně jednoznačný. "Okouzlení ze znovuzrození" bychom v složitých osobnostech Formanových filmů nacházeli jen ztuha, u Čisté duše je to jeden z klíčových momentů. Russel Croweovi, který se dobře zhostil titulní role (i když mi probleskly hlavou myšlenky typu: kde vzal ty svaly, když stále počítá a teoretizuje?), by sedl Oscar nejvíce. Společně s poměrně neznámou Jennifer Connelyovou hrají dobře city, protože o ty tu jde především. Takže opravujeme ditribuční list: nikoli drama, ale romance, nikoli životopis, ale vtipný a dojemný příběh. Film o vás trochu příliš pečuje, ale to se přeci dá také někdy snést.

Čistá duše (Beautiful mind, USA, 2001). Režie Ron Howard, scénář: Akiva Goldsmann, hrají: Russel Crowe, Ed Harris, Jennifer Connellyová, Christopher Plummer ad. Česká premiéra: 21.2.2002.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio