Cirkus v šapitó, pod širým nebem i Provazochodkyně nad Prahou. Začíná Letní Letná Light

17. srpen 2020

Festival Letní Letná Light – zkrácená verze letního novocirkusového festivalu – začne 18. a potrvá do 25. srpna v Letenských sadech v Praze. Festival bude zahájen představením v nebesích od španělského souboru Voalá station. Během osmi dnů nabídne představení francouzského souboru Galapiat Cirque nebo překvapivou a neopakovatelnou družbu dvou tuzemských souborů – Cirku La Putyka a Loosers Cirque Company.

Světová premiéra na Letní Letné

Galapiat Cirque, inscenace L'ane et la carrote

Galapiat Cirque se na Letní Letnou vrací po osmi letech. Tuzemské publikum jako první uvidí novinku L'âne et la carrote, tedy Osel a mrkev. „Pomocí série čísel jeden muž vypráví svůj příběh cirkusového umělce. Díky svému věrnému pomocníkovi si uvědomí, že když chce člověk změnit svět, musí začít sám u sebe,“ popisuje ředitel festivalu Jiří Turek připravované představení, jehož předpremiéru viděl ve Francii před vypuknutím pandemie. Po představení v neděli 23. srpna bude možné zúčastnit se diskuse s autorem a hlavním představitelem L'âne et la carrote Luchem Smitem, kterou bude moderovat Veronika Štefanová z Českého rozhlasu Vltava.

Provazochodkyně nad Prahou

Tatiana-Mosio Bongonga, která při zahájení loňského ročníku Letní Letné vystoupila na laně nad Vltavou, opět přijíždí do České republiky. Tentokrát jako hlavní postava dokumentu Provazochodkyně nad Prahou. Snímek v režii Václava Flegla a Jakuba Vovese v premiéře promítne Letní Letná Light ve čtvrtek 20. srpna. Projekci osobně uvede Tatiana Mosio Bongonga a večerem diváky opět provede Veronika Štefanová.

Provazochodkyně nad Prahou, Letní Letná 2019

Český nový cirkus

V českém programu festivalu vystoupí například Losers Cirque Company a předvede speciální edici svého prvního představení The Loser(s), od kterého se odvíjela všechna další tvorba souboru.

Cirk La Putyka, inscenace Kaleidoskop

Cirk La Putyka uvede novinku Kaleidoscope, kterou režíroval finský cirkusový umělec Maksim Komaro. Výsledkem je „krasohled“, v němž se jako barevné střípky střídají skoky na obřím teeterboardu, skupinové taneční choreografie, závěsná akrobacie i lety na trampolíně̌. Losers Cirque Company a Cirk La Putyka navíc pro diváky chystají společnou improvizaci Be Together – Buďme spolu, která bude k vidění poprvé a naposledy právě jen na Letní Letné Light. Mezi českými soubory se představí i AirGym Art Company, Feel The Universe Circus Company, Bratři v tricku a další.

Spustit audio