Cirkus na křižovatce

5. prosinec 2000

Objevuje se další ze sporných bodů mezi ekology, kteří nechtějí tahat dopravu do měst a radnicemi, které připravují právě taková dopravní řešení. Tentokrát jde o Prahu. Koalice SOS Praha upozornila na problematické plány městských radních pomocí akce na Letné.

V sobotu 14. října pořádalo sdružení SOS Praha happening nazvaný Cirkus na křižovatce. Výzvu k podepsání petice proti dopravním změnám v citlivých částech hlavního města doprovázela na Letenské pláni hudba a divadlo. Výstavba vnitřního obchvatu města by přivedla frekventovanou, šestiproudou silnici do blízkosti Stromovky, vznikla by křižovatka na Letné, ohrožena by byla kvalita ovzduší Trojské kotliny. SOS Praha je koalice třiceti občanských sdružení. Například Hnutí Duha, Pražských matek a místních organizací Troja, Balabenka a dalších. Ekologové z SOS Praha protestují obecně proti principům budování dopravní sítě (nejen) v Praze. Není proto divu, že se s úředními návrhy střetávají i v tomto případě.

Na Letné vystupovali na podporu snažení organizátorů písničkáři Jan Burian, Pepa Nos, Divadlo Continuo kapely Álom, Mch band, nebo Tata bojs. Lidí přišlo méně, než by si asi pořadatelé představovali, koncerty dokázaly shromáždit pod pódiem maximálně něco přes sto zájemců.

Baskytarista z Tata bojs, řečený Mardoša, na přímou otázku přiznal, že jeho kapela byla pozvána na poslední chvíli. "O co běží jsem se pořádně dozvěděl, teprve až když jsem se probíral materiály a plánky těsně před vystoupením. Ale uvědomuju si, že to není koncert jako každý jiný." Na otázku, zda si myslí že takovéto akce mají smysl a výsledky, řekl: "Nemyslím si, že se teď radní zvednou a změní plán výstavby, ale snad se o problému, díky téhle akci, lidi dozvědí stejně tak jako jsem se o tom dozvěděl já. Pak se o tom bude dát dál diskutovat."

autor: Pavel Sladký
Spustit audio