Čínský umělec a disident Aj Wej-wej zkritizoval přístup Čechů k uprchlíkům

5. únor 2016

Jedna z největších světových osobností současného umění, čínský umělec a disident Aj Wej-wej, upozornil v Praze na problém uprchlíků a zkritizoval Čechy za jejich přístup k nim.

Jak je u Aj Wej Weje zvykem, je každé jeho dílo zároveň i politickým gestem. Ani jeho účast na pražské výstavě ve Veletržním paláci, která je součástí oslav 220. výročí založení Národní galerie, není výjimkou.

Svůj známý zvěrokruh, který do Prahy přivezl, obalil do zlatých termofólií, které dostávají běženci jako první pomoc po vyčerpávající cestě po moři. A navíc na Instagramu zveřejnil fotografie z instalace s popiskem Refuugees - Uprchlíci.

Aj Wej-wej zahalil Zvěrokruh před Národní galerií do fólie, aby upozornil na běžence

Odpoledne kritizoval Aj Wej-wej přístup Čechů k uprchlíkům a děkoval řediteli Národní galerie, že mu umožnil na problém tímto způsobem upozornit.

„Vím, že Češi nepřijímají a neakceptují uprchlíky. Je to pro mne velké překvapení. Tento postoj je podle mne v přímém rozporu s demokratickými principy,“ uvedl umělec, jehož dílo je součástí série výstav s názvem Velkorysost, která dnes byla zahájena.

Čtěte také

Zásadním Aj Wej-wejovým tématem je snaha o demaskování bezprávnosti komunistického režimu v jeho rodné zemi. V současné době se ale velmi angažuje právě v souvislosti s uprchlickou vlnou, která se převalila Evropou.

Čínský umělec Aj Wej-wej a ředitel Národní galerie Jiří Fajt

Už několikrát byl na ostrově Lesbos, kam míří uprchlíci z Blízkého Východu. Provokoval fotografií, na které se nechal zvěčnit ve stejné poloze, jako utonulý syrský chlapec. Na ostrově si navíc před nedávnem zřídil ateliér, kde chce pokračovat ve své práci se svými studenty z Číny a z Německa.

V současné chvíli je dohodnutý s oficiálními úřady na ostrově, aby pro něj shromažďovali záchranné vesty. Z nich by pak rád vytvořil dílo, které by mělo především vzbuzovat diskuze.


Při příležitosti svých 220 let Národní galerie připravila od 5. do 7. února bohatý doprovodný program a vstup do všech expozic a výstav zdarma.

Kdo se s umělcem neměl možnost setkat dnes, zítra se bude ve Studiu hrdinů ve Veletržním paláci od pěti hodin promítat film Aj Wej-wej: Bez omluvy. Umělec přijde na následnou diskusi s publikem.

Tím ovšem jeho návštěva v Praze definitivně neskončí, za rok se sem totiž vrátí. V únoru 2017 opět ve Veletržním paláci, ovšem v jeho interiérech, připraví velkou instalaci, v místech, kde se nyní nachází Slovanská epopej Alfonze Muchy.

Aj Wej-wej, Zvěrokruh. Sochy čínského umělce a kritika režimu před Veletržním palácem v Praze
autoři: Klára Vičíková , Radek Kříž
Spustit audio