Činoherní klub amatérům

24. říjen 2003

Všude po naší republice, zvláště ve východních Čechách, se neustále udržuje jedna zásadní tradice. Každé městečko nebo větší obec má alespoň jeden soubor, který se věnuje divadlu. A ne jen tak ledajakému, dokonce amatérskému! Každý milovník českého divadla ví, že v naší zemi se nedá spojit slovo "amatérské" s pojmem "diletantství". Jednak proto, že spousta skvělých profesionálů minulosti začínalo na amatérských prknech, a také z toho důvodu, že různé současné spolky mají kořeny už v 19. století a tvořící generace se tedy ovlivňují už dávno.

Pražský Činoherní klub tento podzim tři večery věnuje právě souborům, které se mu zdály svojí tvorbou a kolektivním duchem inspirativní. V rámci nepravidelného cyklu Činoherní klub uvádí... se představí divadla, která už mají praxi na divadelních festivalech, kde byla oceněna většinou nejvyššími poctami. Časově nejblíž, v neděli 26. října od 19:30 vystoupí Velmi amatérské divadlo (V. A. D.) Kladno se svojí inscenací Rozpaky zubaře Svatopluka Nováka (s podtitulem "Nevkusná interaktivní hra z prostředí zubní ordinace"). Kdo si vzpomene na zábavný pořad z období normalizace Rozpaky kuchaře Svatopluka Kuřátka, tuší, na jakém principu se divadelní představení bude odehrávat. Inspirace je samozřejmě jen rámcová ve tvaru, jinak vše záleží na originalitě souboru a diváků toho večera v hledišti. Svatopluk Novák se představuje jako "dentista se silnými morálními zásadami", který žije se všemi možnými pozitivy až na dvě - nikdy nic nevyhrál v soutěžích a trpí nerozhodností. S oběma věcmi má možnost se během jednoho pracovního týdne vyrovnat, v čemž mu mohou pomoci diváci hlasováním o průběhu situací. Může se samozřejmě dostat i do velmi úzkých, takže se diváci budou bavit vlastně lidovou fraškou. Ale zase ne obyčejnou, jak vychází z reakcí referentů, protože udržuje styl, žánr i formu spolu s poučeností divadelní praxí. Kazimír Lupinec se Sonyou Štemberovou a ostatními členy souboru přesvědčili poroty na Wintrově Rakovníku i základním festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov, kde se dobře bavili i diváci, takže se určitě dá očekávat zajímavá a diváky ovlivnitelná podívaná. Což není časté.

DNO

V neděli 16. listopadu od 19:30 vystoupí v prostorách Činoherního klubu v ulici Ve Smečkách královéhradecké divadlo DNO s představením "jeDNO podivuhodné odpoledne". To je složeno z více kratších celků, jako "Oslík", "Baj-Baj", "Operetka", "Anatomie" a "Variace na slavné téma Cyrano". Tento fenomén alternativního divadla poslední doby vede odchovanec známého divadla Jesličky Jiří Jelínek, který byl se svým souborem už několikrát oceněn jak na Loutkářské Chrudimi a Jiráskově Hronově, tak v anketě kritiků Divadelních novin. Pro toto divadlo mladých lidí je typická hravost, fantazie, vitalita a silná autenticita jednotlivých členů. Především ale schopnost vyjadřovat se ve zkratkách, které postihují situaci jako takovou i význam a smysl samotného činění. Podle samotných autorů jde o "trochu loutek, hodně hudby, (snad) hodně humoru, hrst slovních hříček, pár variací na slavná témata a zaběhané postupy a hlavně radost z toho, že to funguje". Já sám minulý rok na festivalu ...příští vlna/next wave... mohl pozorovat, že divadlo čerpá z nekonečné studnice inspirace a že tato skupina sehraných tvořivých lidí vše umělecky zásadní bytostně chápe. Při představeních plně spolupracovali z hledištěm a z toho, myslím, vyrůstá jejich úspěch.

Černí šviháci

Třetím souborem je znovu východočeské divadlo Černí šviháci z Kostelce nad Orlicí, kteří v neděli 23. listopadu představí inscenaci hry principála Josefa Tejkla Amatéři. Název sám je příhodný. Jde o černou drsnou frašku z prostředí pohřebnictví, což už samo o sobě je lehce mrazící. Když se ale v ní se smrtí přímo žertuje, pro určité typy lidí se její přijatelnost umenšuje. Mezi odborníky se velice cení samotný text, který mísí příměry a obrazy biblické češtiny s hospodskou mluvou 4. cenové skupiny, což přináší mnoho paradoxních situací, jejich kontrast a samozřejmě humor z toho vyplývající. Alkoholickou poetiku jistě většina Čechů pochopí, ale tato fraška neberoucí ohled téměř na nic přináší spoustu rozporů v příjmu mezi diváky. Při samotném inscenování ale vynikne uvolněné, autentické a nezkrotné herectví s chutí hrajících herců, kteří při zpracovávání gejzíru nápadů jsou schopni je vygradovat velmi umně do konce, což se vždy cení. Také navození atmosféry v prostředí většinou venkovských hospodských sálů je důležité, vše počínaje pípou vytváří opravdu naturalistickou scénu. V této inscenaci se bude tedy hrát o zásadních i posledních věcech života člověka, a rozpor mezi božím Slovem a akcemi jakoby zasvěcenými božstvu zvaném Fernet přinese výsledek pro každého diváka samotného. Což je vždy dobře.

Černí šviháci

Představení v Činoherním klubu budou jen po 55 korunách za vstupenku, což v současnosti není moc. Proto se v chladnějších podzimních večerech můžete přesvědčit, že amatérské a ochotnické divadlo stále v České republice žije. Dokonce i v 21. století plném techniky, kdy se ale pořád musí vyprávět scénické příběhy plné prapůvodní inspirace.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio