Čím oslnivější paprsek, tím temnější stín. Tajuplné a morbidní country jako vydavatelský koncept

10. březen 2017

Před deseti lety zahájilo britské vydavatelství Albion sérii kompilací Strange. Strange folk, country, soul, a strange hip hop. V každém žánru takové písně ostatně najdeme a tak na výběr bylo materiálu dost.

Pro někoho jsou tyto skladby „divné“, pro jiného třešinkou na dortu. A navíc – country, které zazní v Čajovně, je považováno za ortodoxní a konzervativní, jenž si ve vybočeních příliš nelibuje.

V bookletu cédéčka čteme například: „Někteří lidé umírají příliš mladí, někteří příliš staří. Jen málokomu se podaří umřít v pravý okamžik, jako Johnnymu Cashovi.“

Tajuplná ba dokonce morbidní tématika však v žánru country vždy měla své místo. Vypůjčíme si proto ještě jednou z doprovodného textu ke kompilaci: „Čím oslnivější paprsek, tím temnější stín. Strange country je krásou na hraně žiletky, oparem nad vodami, slavností duchů.“ Případně šílenstvím uprostřed vypolstrovaných stěn bez kliky a oken…

V Čajovně uslyšíme hudbu od starého Hanka Williamse až po současné interprety (Sparklehorse, Smog); a hned v následující Mozaice podivné country vymění Strange Folk.

Čtěte také: Strange Folk v Mozaice

autor: Michael Kyselka
Spustit audio