Chvaletice jsou bez městských strážníků, všichni po říjnových volbách podali výpověď

12. listopad 2018

Na služebnu městské policie ve Chvaleticích na Pardubicku se teď nedovoláte ani nedozvoníte. Už zhruba měsíc v ní žádný strážník nepracuje.

Všichni tři krátce po komunálních volbách podali výpověď. Podle některých hlasů prý kvůli tomu, že stali terčem ostré předvolební kampaně. Ze svého služebního angažmá navíc neodešli s prázdnou, a to vadí současnému vedení radnice.

„Tady zůstalo vybavení, počítač, tiskárna a kuchyňka taky,“ popisuje nově zvolená nezávislá starostka Chvaletic Zdeňka Marková.

Veškeré vybavení služebny je zdá se na svém místě, tedy až na pár výjimek. Dvou pistolí, šesti zásobníků a dalších částí výstroje. „Rada města se tím teď zabývá a dělá si analýzu toho, co se v letošním roce zakoupilo a co nám z toho zůstalo. Výsledky zatím nemáme.“

Prodej podle zákona

Několik už zmiňovaných položek ale chybí. Bývalé vedení města Chvaletic totiž dvěma končícím strážníkům 15. října odsouhlasilo, že si část výstroje včetně dvou zbraní můžou odkoupit, a to se i stalo. Starostka Marková teď nad tím kroutí hlavou.

Podle ředitele Městské policie v Pardubicích Rostislava Hübla je tento způsob legální. „Pokud obec dojde k závěru, že některou výstroj nebo výzbroj nepotřebuje, nebo s ní již do budoucna nepočítá, tak pochopitelně je ze zákona možnost tuto výstroj a výzbroj prodat.“ 

Jenže Chvaletice městskou policii neruší, starostka Marková tvrdí, že chybějící výstroj budou muset znovu nakoupit za nemalé částky.

V Pardubicích se daří zvýšit počty městských strážníků

Pardubičtí strážníci kontrolují historii přestupců on-line na tabletu

Městské policii Pardubice se v letošním roce podařilo zvýšit počet strážníků. Vloni v listopadu jich do plného stavu 108 chybělo 13, nyní zbývá neobsazených osm míst.

Bývalá starostka Blanka Zaklová ale prodej výstroje strážníkům hájí. „Prostě byly to věci na ně, jejich, které jsou upravované na postavu člověka a ty dvě zbraně se prodaly za téměř plnou pořizovací hodnotu. A pro čtyři strážníky tam zbraně zůstaly,“ tvrdí bývalá starostka a dnes opoziční zastupitelka.

Dva ze tří strážníků pracovní poměr ukončili, třetí je na nemocenské, město teď za ně hledá náhradu. „Už se někdo ozval, vypadá to nadějně,“ říká starostka Chvaletic.

Do doby než bude městská policie znovu kompletní, měla by na dodržování pořádku ve městě dohlížet státní policie, a dočasně i najatá tzv. obecní stráž.             

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související