Chtěl si jen zaplavat v řece. Četníkovi slíbil, že se do koncentráku vrátí, a slib dodržel, říká fotograf Libor Fojtík o skautovi Kolmerovi

23. září 2022

Jednou z nejkrásnějších knih za rok 2021 se stal Slib o životě o osudech skauta, vědce a vězně koncentračních táborů Felixe Kolmera. O fotografickou stránku publikace se postaral Libor Fojtík, muž, který svůj čas dělí mezi volnou dokumentární tvorbu a práci v Hospodářských novinách. „Byl to zvláštní pocit, když ostatní lidi jezdili ve volném čase na koupaliště, zatímco já jezdil do Terezína pro motivy ke knize o panu Kolmerovi,“ řekl ve Vizitce Markétě Kaňkové.

Pro noviny a časopisy fotí portréty podnikatelů a manažerů. V kavárnách a kancelářích mívá na jejich cvaknutí zhruba deset minut. „Je pro mě výzva i z toho mála ukroutit dobrou fotku,“ říká Libor Fojtík. Pochází z Frenštátu pod Radhoštěm, fotku studoval na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě a jeho svět se formoval okolo úplně jiných disciplín.

Český tramping očima Libora Fojtíka

Byl členem horolezeckého oddílu, díky kterému se později dostal k výškovým pracím. Těmi si spolu s partou frenštátských přátel vydělal na výlety do hor. V Rumunsku byl dvanáctkrát, v Rusku třikrát, víc než Českou republiku zná slovenská pohoří. „S focením jsem tehdy začínal, takže jsem se víc zaměřoval na cestovatelskou fotku, než že bych šel po konkrétních tématech. Později jsme ale jeli s rodinou dodávkou do Gruzie, kde žije velká indická komunita sikhů. Tři týdny jsme bydleli u jedné takové rodiny, z toho vznikl jeden soubor,“ vzpomíná.

Jdete na záchod, v pisoáru portrét prezidenta

Dnes už pod jménem Libor Fojtík najdeme celou řadu dokumentárních souborů a aranžovaných fotek.

Český tramping očima Libora Fojtíka

Jedním z nejvýraznějších je tři roky stará kniha Trampové, v níž na barevných fotkách zachytil architekturu, módu a celkově vizuální styl soudobých trampů. „To téma si mě po letech focení všech těch byznysmenů našlo samo. Rodiče měli trampskou osadu, odmala jsem s nimi jezdil v kanadách a s usárnou na vandry. Bylo pro mě přirozené se na tuto subkulturu podívat blíž,“ konstatuje.

Další soubor Laciní fórové zachycuje skupinu Fojtíkových frenštátských přátel, se kterými kromě výletů do hor různými převleky, performancemi a večírky zabíjel nudu doma ve Frenštátu. Za sérii Absurdistán – domov můj, v níž se odráží jeho láska k černému humoru a každodenní setkávání s absurditou, dostal Fojtík v roce 2010 Czech Press Photo. V zachycování hraničních momentů pokračuje dodnes. „Jdete v jižních Čechách na záchod a v pisoáru najdete portrét prezidenta,“ přibližuje jeden z posledních úlovků.

Skautský slib nade vše

Letos na jaře si do škatulky s cenami přidal další: publikace Slib o osudech skauta, vědce a muže přeživšího koncentrační tábory Terezín a Osvětim Felixe Kolmera (1922 – 2022), do které pořizoval fotografie a velkou měrou se podílel na jejím dotažení, získala ocenění Nejkrásnější kniha roku.

Felix Kolmer: Slib, nakladatelství PositiF a Český osvětimský výbor

K postavě Felixe Kolmera se dostal přes jeho nevlastního vnuka Bedřicha Kratochvíla. „Společně jsme si udělali výpis asi čtyřiceti míst, o kterých pan Kolmer mluvil, a já se na ně vydal s tím, že budu fotit. Jenže teď je tam například banka nebo recepce hotelu, vizuálně nic pro mě,“ popisuje Fojtík obtíže vzniku obrazového materiálu. Nějaké fotografie pořídil u pana Kolmera doma, sedm let taky pravidelně jezdil do Terezína – města, které před tím jakožto rodák z Moravy vůbec neznal. Pan Kolmer mu tehdy ukázal například štolu, jíž se za tichého souhlasu českého četníka dostal dočasně na svobodu. „Chtěl si zaplavat v řece, ale slíbil, že se vrátí, a protože byl skaut, slib dodržel. I proto jsme knihu nazvali Slib.“

V současné době Libor Fojtík chystá další cyklus zaměřený na 30. výročí rozdělení Československa. S kolegou novinářem Martinem Bibenem objíždí česko-slovenské pomezí a fotí smíšené manželské páry. Příběhy z hranic by čtenářům rádi přinesli do konce roku.

Spustit audio

Související