Chris Pattishall natočil Zodiac. Poznáte se v jeho výkladu horoskopu?

30. červen 2021

Nedávno vydaná debutová deska mladého amerického pianisty Chrise Pattishalla nazvaná Zodiac nabízí fantasmagorickou interpretaci suity z pera klíčové průkopnice moderního jazzu, legendární pianistky a skladatelky Mary Lou Williams. Repríza z 3. 3. 2021. Uvádí Zdeněk Přidal.

Pianistka Mary Lou Williams byla klíčovou, i když dodnes docela přehlíženou, průkopnicí moderního jazzu. Uplatnila se jako skladatelka a aranžérka pro Dukea Ellingtona nebo Bennyho Goodmana a už za svého života byla inspirátorkou, mentorkou a spřízněnou duší velikánů jako Thelonious Monk, Charlie Parker, Miles Davis, Bud Powell nebo Dizzy Gillespie. Jako zázračné dítě začala veřejně vystupovat už v sedmi letech, její sólovou kariéru ovšem odstartovala v 35 letech Zodiac Suite z roku 1945, pozoruhodná, klasickou hudbou ovlivněná kolekce 12 skladeb, jazzových skic znamení zvěrokruhu, napsaných pro sólový klavír a klasické jazzové trio.

Po víc než 70 letech si její skladby vybral pro svůj debutový projekt milovník starých desek, jazzové historie a surrealismu, Chris Pattishall. Dnes 34letého pianistu prý suita hned okouzlila svým stylem, bizarním i odvážným v kontextu své doby, i autorčinou schopností pracovat s hudebními miniaturami. „Zaujaly mě ty náhlé a fascinující změny nálad, které se ve větším měřítku skládají v barevný kaleidoskop. Zároveň ale při pozorném poslechu objevujete řadu opakujících se subtilních gest, motivů, které vše pojí dohromady,” vysvětluje Chris.

Při přepisování jednotlivých vět suity si stále více uvědomoval svůj obdiv a lásku k její autorce. „Byla to opravdu vynikající aranžérka, a přitom je toto dílo převážně postavené na sólovém klavíru. Chtěl jsem svým způsobem vzdát hold právě tomuto aspektu jejího muzikantství,“ svěřuje se Chris. Od počátku chtěl rozšířit původní triovou instrumentaci, pracoval s úctou k historickému materiálu, ovšem ne ve smyslu historické rekonstrukce. Oslovil proto svého dlouholetého přítele, producenta a sound designéra Rafiqa Bhatiu, který dal raně jazzovému dílu do vínku soudobý přístup ke zvuku, tak jak jej známe z projektů ambientní a experimentální elektroniky. Bhatia tak umocnil intimnost nového provedení suity, ale i snovost, surreálnost aranží.

„Když jsme spolu na pódiu, rádi se špičkujeme, což si můžeme dovolit díky spoustě času, který jsme spolu strávili na koncertech a při zkouškách. Věděl jsem, že na Zodiaku chci spolupracovat s hudebníky, kteří pro mě osobně něco znamenají, myslím, že spoluprací s lidmi, které máte rád, může vzniknout něco opravdového,“ říká o kvintetu, které natáčelo jeho debutovou desku Chris Pattishall. Ve studiu mu tedy dělali společnost trumpetista Riley Mulherkar, saxofonista Ruben Fox, kontrabasista Marty Jaffe a bubeník Jamison Ross.

V pořadu zazněly věty Taurus, Gemini, Libra, Scorpio, Sagitarious a Aries.

Spustit audio