Chování včel dává vždy smysl. Trumpa rozkousaly nejvíc, říká výtvarník Jan Karpíšek

12. listopad 2016

Jelikož je výtvarník Jan Karpíšek zároveň zahrádkářem a včelařem, zrodil se v jeho hlavě koncept, kterým vybočuje z klasické malby – umělecká spolupráce se včelami.

Vystudoval malbu na brněnské FAVU a jeho práce dnes najdeme ve sbírkách Národní galerie v Praze, Galerie výtvarného umění v Hodoníně, ale také u řady soukromých sběratelů po celém světě.

Do úlů vkládá plátna, popsané papíry a další objekty. Poté nechává včely „tvořit“. Výsledek je zpravidla překvapivý. Z poslední série kreseb politiků vložených do úlu si včely nejvíce porozuměly s čerstvě zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem, jehož portrét rozkousaly nejvíce.

03742526.jpeg

Jeho protikandidátka dopadla, tedy alespoň v úlu, o poznání lépe.

03742524.jpeg

Včely Jana Karpíška však nejen vykusují, ale také aktivně tvoří. Výsledek pak vypadá zhruba takto.

03742525.jpeg

„Jsem vlastně zahrádkář. Napojený na přírodu jsem hodně, třeba procházky mezi zahradami jsou pro mě zásadní,“ říká Jan Karpíšek. Proudící potok nebo vysychající louže, to jsou další nástroje, které do své tvorby zapojil.

„Co bude dál, se uvidí. Nerad bych včely obtěžoval svými zásahy ještě dalších čtyřicet let. Stačí, že je obírám o med.“ Více o Karpíškových plánech a kreativním procesu zjistíte v Čajovně!

Spustit audio