„Chceme vnést do virtuální reality, co zajímá nás,“ říká umělec Andrej Boleslavský

1. březen 2018

„Na jedné straně nás fascinuje médium virtuální reality, na straně druhé nejsme úplně spokojeni s obsahem, který je v současné době dostupný. Zdá se nám příliš mainstreamový, banální, plný násilí,“ odpovídá na otázku, proč je propojování virtuální reality s tancem tak žádoucí, Andrej Boleslavský.

Do studia Radia Wave dorazil představit svůj nejnovější projekt Unlit Horizon, taneční film sdílený pomocí virtuální reality, na kterém pracoval společně se svou uměleckou partnerkou Máriou Júrovou. „Umělci vždy adaptovali nové technologie a používali je jako výrazový prostředek, i proto chceme do virtuality vnést něco, co zajímá nás,“ vysvětluje Boleslavský.

„Jsou to dva zdroje, které se v naší společné práci střetly,“ pokračuje Andrej. „Mária se specializuje hlavně na tanec pro kameru. Je těžké zachytit dojem, který máte z tance v divadle pomocí technologických médií, ale přesně to nás zajímá, jak zprostředkovat pocit fyzikality tance,“ přibližuje genezi spolupráce Andrej, který je společně s Máriou prvním laureátem ceny MAYA. Loni na jaře ji vyhlásil Festival tanečních filmů a uděluje se nejlepšímu námětu na taneční film. Z prostředků ceny vznikl film Unlit Horizon, který mohou zájemci společně se starší prací Andreje a Márii Dust vidět až do 7. března v galerijním prostoru SmetanaQ.

„Unlit Horizon je unikátní, neznám žádný jiný, který by kombinoval volumetrické nahrávky současného tance s virtuální realitou,“ láká návštěvníky Andrej a zároveň vysvětluje, jaká jsou úskalí příprav filmu pro virtuální realitu. „Samozřejmě je výhoda mít interdisciplinární projekt, ale i tak prakticky neustále řešíme praktickou stránku věci, hlásíme se na různé otevřené výzvy, sháníme granty a tak,“ říká Boleslavský a vysvětluje, že stěžejní jsou při tomto typu práce také výstavy, kdy určité náklady na realizaci pokrývá galerie.

„Nás s Máriou na tanečnících baví, že jsou zvědaví a zkoumaví lidé, nejsou tak konzervativní, jako bychom si mohli myslet, a velmi rádi se pustí do nových projektů, takže nebylo těžké je na naše natáčení sehnat, ačkoli se jedná o diametrálně odlišný přístup, než na který jsou obvykle zvyklí,“ popisuje Boleslavský.

Co může na jevišti způsobit stres? A jak to pak projekt ovlivní? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.