Charles Baudelaire: Důvěrné deníky. Fragmenty ze zápisků francouzského básníka

10. duben 2021

Autobiografické črty z básníkova života: Pokus o uchopení (melancholické) krásy, absurdní chápání pokroku, zamyšlení nad budoucností světa a další úvahy dekadentního, citlivého umělce. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Z vlastního překladu připravil: Petr Turek
Čte: Michal Pavlata
Režie: Petr Mančal
Natočeno: 2012

Francouzský básník, esejista a překladatel Charles Baudelaire (1821–1867), autor básnické sbírky Květy zla, je jedním z otců moderní evropské poezie. Nikdy si nepsal skutečný, pravidelný deník, zapisoval si pouze stručné úvahy na nejrůznější témata, která ho zaujala. Častým tématem zápisků – původně ani neurčených k publikování – byly úvahy o umění a tvůrčí plány.

Baudelairovy Důvěrné deníky sestávají ze tří oddílů: Rakety, Hygiena a Mé srdce obnažené. Jde o soubor fragmentárních zápisků, které vznikaly pravděpodobně v letech 1859–1865, ale vyšly až ve svazku Posmrtná díla v Paříži roku 1887.

Zápisky chaoticky zaznamenávané na jednotlivé listy později v básníkových úvahách získávaly určitý pevnější obrys: v dopise z roku 1861 se poprvé objevuje titul Mé srdce obnažené: „Velká kniha, o které sním už dva roky: Mé srdce obnažené, do níž vložím všechen svůj hněv. Pokud tato kniha někdy spatří světlo světa, budou vedle ní Rousseauova Vyznání blednout.“

Baudelairovy Důvěrné deníky svědčí o velké citlivosti tvůrce, jehož nitro je cynické i rozdrásané, dychtivé i zoufalé. Jde o předznamenání celého moderního uvažování o světě a o umění.

autor: tur
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.