Charita a Grácie

3. červen 2015

Pohledem do slovníku zjistíme, že charita je dobročinnost, lidumilnost, láska k bližnímu. Slovo charisma pak znamená dar boží milosti, zvláštní nadání, talent. Charismatický je ten, kdo budí úctu, váženost, respekt, obdiv. Mluvíme-li o grácii, máme na mysli půvab, ladnost, vnadnost anebo půvabnou dívku.

Za všechny tyto pojmy vděčíme dcerám nejvyššího boha Dia a Ókeanovny Eurynomé, jimž řecká mytologie říká Charitky a římská Grácie. Podle jiných verzí byli jejich rodiče bůh Hélios a najáda Aigla, ale možná je zplodila bohyně Afrodíta s bohem Dionýsem.

Bohyně půvabu a krásy

Byly milé, půvabné a laskavé, podporovaly družnost a veselí, snažily se život zkrášlit a zpříjemnit. Poskytovaly lidem všemožná dobrodiní. Ochraňovaly průběh slavností a hostin, dbaly o krásu umění. Lidé jim stavěli chrámy a oltáře a umělci je zobrazovali jako půvabné tančící dívky – pokaždé ve trojici, protože jsou tři druhy dobrodiní: dát, přijmout a vrátit.

Bohyně vyjadřují radost, neb tou se těší ten, kdo dává, i ten, kdo přijímá. Jsou mladé, což značí, že vzpomínka na dobrodiní nemá zestárnout. A mají průsvitné roucho, protože dobrodiní se nebojí pohledu.

Nejznámější jsou tři grácie: Aglaia, Eufrosyné a Thaleia, ale uvádějí se i další jména, například Pásithea. Tu prý dala bohyně Héra za manželku bohovi spánku Hypnoovi.

Podobu Charitek či, chcete-li, Grácií, zachytilo mnoho umělců. Můžete je obdivovat ve Vatikánských muzeích i v pařížském Louvru. Sousoší Tři Grácie je k vidění i u nás, v Lednicko-valtickém areálu. Ve skutečnosti však sochy zpodobují trio antických bohyní: Athénu, Afroditu a Artemidu.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Dan Moravec
Spustit audio