Charismatický Kaspar Zehnder sršící energií vede Filharmonii Hradec Králové světem hudby

5. prosinec 2019

Šéfdirigentem Filharmonii Hradec Králové je Švýcar Kaspar Zehnder, dirigent, flétnista a velký organizátor. Dobře známý je v českém prostředí jako bývalý šéf Pražské komorní filharmonie a nástupce Jiřího Bělohlávka. Je to člověk, který spolupracuje běžně s Magdalénou Koženou nebo se Sirem Simonem Rattlem. Tuto velkou posilu získala hradecká filharmonie.

Báječně působí, když vejde do místnosti, černovlasý, vysoký, usměvavý, zkrátka někdo, z koho srší energie. Je nositelem románského ducha, který si užívá života. Má spoustu darů a výjimečný talent, není to jen dirigent, ale je to také instrumentalista a organizátor.

Čtěte také

Kaspar Zehnder je zkrátka osobností, která strhává. Již mnohokrát vystoupil dokonce jako dirigent a sólista současně, to umí opravdu málokdo.

On by měl garantovat umělecký profil, být zárukou všeho uměleckého. Naopak ředitel filharmonie garantuje zase finanční záležitosti a hospodářský výsledek. Občas zvedne stopku a řekne, na to nemáme, takhle to nejde. Ale to umělecké, to by vše mělo procházet rukama šéfa, tedy Kaspara Zehndera.

Šéfdirigent Filharmonii Hradec Králové Kaspar Zehnder ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Rád pracuje se zvukem, je intuitivní, není to racionální germánská povaha, která dává věci do pořádku, aby instituce fungovala jako na drátkách. Spíš dává důraz na podvědomí. A to je samozřejmě i to, čím působí na orchestr. Hudba překračuje hranice racia a zvuk, to je něco nehmotného a éterického.

Čtěte také

„Orchestr má ambice a potenciál, je v něm mnoho spíše mladších hráčů, s vážným zájmem o zvyšování kvality tělesa. Je zde samozřejmě na čem pracovat - naštěstí! - ale cítím se zde užitečný a vítaný. Cítím zde pochopení pro mé záměry a rád bych orchestr dále rozvíjel a zvyšoval jeho úroveň," říká šéfdirigent Filharmonie Hradec Králové.

Kromě uměleckého pohledu si Kaspar Zehnder pochvaluje také zdejší koncertní prostor: „Je zde úžasný koncertní sál, jeden z nejlepších v České republice. Jako fanatik zvukového mixu jsem vždy velmi šťastný, když mohu přizpůsobit své hudební nápady tomuto sálu."

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.