Chálid El Biltagi: Nemyslím si, že čeština je malý jazyk

2. červenec 2018

Hostem Vizitky byl Chálid El Biltagi, docent bohemistiky na káhirské univerzitě, překladatel z češtiny a slovenštiny. Repríza z 3. listopadu 2017.

Docent české a slovenské literatury na káhirské univerzitě se kdysi dostal ke studiu češtiny náhodou, ale bylo to osudové setkání. „Můj vztah k češtině je nepochybný, už jsem začal myslet i ve snu česky,“ přiznává tento významný propagátor české a slovenské literatury v arabském světě. Do arabštiny převedl řadu románů českých autorů a autorek, především současných. Zpracoval také srovnávací studii o dílech českých, slovenských a egyptských prozaiček.

Nemyslím si, že čeština je malý jazyk, to si vždycky myslí jenom Češi. Malý národ, ano. Ale jazyk je velký, říká egyptský bohemista Chálid El Biltagi, překladatel české a slovenské literatury do arabštiny.

Podle jeho slov vychází ročně v arabských zemích celkem asi 10.000 knižních titulů (pro srovnání: roční produkce v ČR činí přibližně 17.000 titulů). Ve stomilionovém Egyptě čte knihy jen poměrně úzká vrstva lidí, kolem 5-6% obyvatel. Zatímco před rokem 2011, tedy před tzv. arabským jarem, vedla ve čtenářských žebříčcích náboženská literatura, dnes klesla až na spodní příčku prodeje. Převládá zájem o science fiction a příběhy situované do fiktivní budoucnosti, k jejichž psaní se uchyluje i mnoho současných egyptských autorů. „Futuristické příběhy umožňují únik někam, kde je větší svoboda vyjádření, kde mají autoři větší možnost vyslovit se ke smutné realitě neúspěchu revoluce a zhoršení mravních poměrů,“ soudí Chálid El Biltagi.

Petr Zuska: Každá řeč je jiná hudba, probouzí jiné emoce

Petr Zuska

Choreograf, režisér a tanečník Petr Zuska má na kontě řadu specifických tanečních inscenací.

V rozhovoru se zmiňuje také o jazykových tabu v arabštině, s nimiž se musí překladatel vypořádat, a o egyptském hledání vlastní identity. Jsme Egypťané, Arabové, Afričané, nebo to všechno zároveň? „Dnešní mladá generace hledí spíš na univerzálního člověka, světového občana,“ říká egyptský bohemista.

Chálid El Biltagi je v Praze, kam ostatně zajíždí často, na pozvání Českého literárního centra. Na webu této instituce najdou případní zájemci informace k jeho přednášce o tvorbě současných egyptských spisovatelek, kterou proslovil v Praze 7. listopadu 2017.

Spustit audio